naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slovenski tortelini punjeni čvarcima uvršteni u popis specijaliteta EU

Slovenski kulinarski specijalitet sličan talijanskim tortelinima, ali s nadjevom u koji se uz masu od kuhanog krumpira dodaju peršin, različiti začini, te slanina i čvarci u četvrtak 14. siječnja je zajedno sa dva češka sira i talijanskim brandom 'breskva iz Verone' stavljen na listu specijaliteta Europske unije, javili su slovenski mediji.  

Riječ je o 'žlikrofima iz Idrije' koje su u 19. stoljeću važili kao jelo priprostog puka, a sada važe kao poseban i vrlo ukusan specijalitet koji se servira uglednim gostima, uz različite preljeve. 

Talijanski brand 'pesca di Verona', a riječ je o velikim i sočnim breskvama po kojima je već stoljećima poznat taj talijanski grad odnosno njegova okolica i češki sirevi Jihočevska niva i Jihočevska zlata zajedno sa slovenskim žlikrofima dobili su oznaku 'zajamčenog tradicionalnog specijaliteta'.  

Riječ je o listi sada već skoro 900 prehrambenih proizvoda kojima se priznaje takav status od strane Europske komisije. 

Do sada sada je od slovenskih gastronomnskih artikala posebnu oznaku geografskog podrijetla dobilo samo 'Ekstradjevičansko ulje iz slovenske Istre', dok se za europski status zajamčenog tradicionalnog specijaliteta još bore 'med iz Kočevja', 'šunka iz Prekmurja', 'pogača iz Bele Krajine' i još neki specijaliteti. 

Ovaj uspjeh možda će ukloniti rezerve koje su neki slovenski etnolozi koji se bave pitanjima zaštite svog nacionalnog blaga znali iznositi u javnosti u povodu nastojanja svojih hrvatskih kolega, ali i proizvođača, da još prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju zaštite svoje tradicionalne kulinarske brandove poput slavonskog čvarka, kulena i drugih posebnosti tradicionalne narodne kuhinje.  

Hina