naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Članice EU-a podijeljene oko smanjenja emisije CO2 od 30 posto

Članice EU-a podijeljene su u pogledu obećanja EU-a da će emisiju CO2 do 2020. smanjiti za 30 posto, nakon propasti summita u Kopenhagenu.

Ministri za zaštitu okoliša sastali su se tijekom vikenda u Sevilli kako bi razmotrili razloge propasti UN-ova summita te dogovorili iduće poteze EU-a. 

U sklopu dogovora koji su u Kopenhagenu, izvan UN-ova procesa, postigli SAD, Kina, Južna Afrika, Brazil i Indija, 30 potpisnica dokumenta trebalo bi se do kraja siječnja izjasniti o tome koliko namjeravaju smanjiti svoje emisije. 

Ne čini se ipak vjerojatnim da će EU prije tog roka obećati 30-postotno smanjenje jer su drugi veliki zagađivači spremni na tek ograničena smanjenja. 

SAD je spreman na smanjenje od 17 posto, ali u odnosu na razinu iz 2005., što odgovara samo tri do četiri posto u odnosu na razinu iz 1990. koju kao polaznu godinu koristi Bruxelles.

Europski povjerenik za okoliš Stavros Dimas priznao je da u EU-u oko toga nema suglasnosti. 

Neke članice i prije su se protivile smanjenju emisija od 30 posto, a sada je pitanje još više kontroverzno. 

Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Belgija i Španjolska podržavaju taj potez, dok mu se Italija i Poljska oštro protive. Belgija je kao kompromisno rješenje predložila smanjenje od 25 posto.  

 

Više o tome:

  • Španjolsko EU predsjedništvo: Agreement on the need to consolidate a rapid, efficient process against climate change
  • EUobserver: EU states divided over jump to 30% cut in CO2