naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP prijeti da će blokirati prijelazni bankarski sporazum EU-SAD

Europski parlament prijeti da će blokirati prijelazni sporazum po kojem američke vlasti smiju u okviru istraga o terorizmu ulaziti u trag europskim bankovnim transakcijama, osim ako se ne naprave značajni ustupci.

Predsjednik EP-a Jerzy Buzek krajem prošli tjedan poslao je drugo pismo španjolskom predsjedništvu EU-a, tražeći više informacija o tzv. sporazumu Swift. 

'Nismo primili nikakav odgovor na prvo pismo poslano u prosincu tadašnjem švedskom predsjedništvu i nadolazećem španjolskom predsjedništvu', rekao je Buzekov glasnogovornik. 

O tom pitanju trebalo bi se razgovarati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u srijedu, pri čemu bi španjolsko predsjedništvo trebalo dati više odgovora na pitanja o tehničkim pojedinostima sporazuma. 

Prijelazni sporazum dogovoren je 30. studenoga prošle godine na sastanku ministara pravosuđa, samo dan prije nego je na snagu stupio Lisabonski ugovor koji Europskom parlamentu daje više ovlasti na polju pravosuđa i unutarnjih poslova. U to vrijeme parlamentarci su kritizirali žurbu kojom se zaključivao dogovor. 

'Kako bi Parlament bio u položaju dati ili uskratiti svoj pristanak, stavio je dva jasna uvjeta: da Parlament dobije puni pristup informacijama vezanim uz taj prijelazni sporazum i da se njegove primjedbe u potpunosti održavaju u pregovaračkom mandatu za dugoročni sporazum koji će se postići nakon prijelaznog, krajem listopada', kaže se u priopćenju Liberalne skupine u EP-u. 

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), tvrtka koja obavlja većinu međunarodnih financijskih transakcija, osnovana je 1973. godine u Belgiji, a njime se koristi više od 8.300 financijskih ustanova u više od 200 zemalja. 

Od 2006. godine predmet je velikog spora EU-a i SAD-a pošto je otkriveno da američke vlasti tajno rabe podatke o europskim financijskim transakcijama u sklopu borbe protiv terorizma.

SWIFT je, naime, imao rezervnu bazu podataka na američkom teritoriju. 

'Od 1. siječnja, promijenili smo arhitekturu mreže SWIFT, zadržavajući jednu bazu podataka u Nizozemskoj i malu bazu podataka u Švicarskoj', rekao je glasnogovornik kompanije Euan Sellar. Dodao je da kompanija trenutno čeka pravne pojedinosti sporazuma.

 

Više o tome:

EUobserver: Parliament threatens to derail EU-US bank data deal