naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
ECB i EK uvode program pomoći za bankovnu superviziju u zemljama kandidatima

Europska središnja banka (ECB) i Europska komisija u utorak 19. siječnja su potpisali sporazum o pokretanju programa tehničke pomoći u području bankovne supervizije za zemlje kandidate, uključujući Hrvatsku, te potencijalne kandidate za ulazak u EU. 

Prioritetni je cilj programa ojačati nadzor banaka u zemljama zapadnog Balkana i u Turskoj. Program u trajanju od dvije godine financirat će Europska unija a stajat će 2,65 milijuna eura, objavila je Europska komisija. 

U sklopu toga programa ECB će zajedno sa središnjim bankama zemalja članica organizirati tehničku pomoć i obuku za središnje banke i tijela za superviziju u Hrvatskoj, Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, kao i u Turskoj, stoji nadalje u priopćenju iz Bruxellesa.  

'Stabilnost bankovnih sustava u navedenim zemljama od najveće je važnosti za postizanje održivog gospodarskog rasta', kazao je Olli Rehn, predstojeći povjerenik EU-a za gospodarsku politiku. 

'S tim ciljem također podupiremo napore koje navedene zemlje čine kako bi održale proces integracije u EU u razdoblju gospodarske krize', dodao je. 

Član upravnog vijeća ECB-a Lorenzo Bini Smaghi kazao je da će navedeni program također pomoći institucijama za nadzor i kontrolu na makro i mikro planu u zemljama kandidatima kao i potencijalnim kandidatima za EU da steknu uvid u najnovije rezultate istraživanja i preporuke koje su ustanovile i predložile međunarodne i institucije EU-a u odgovoru na financijsku krizu.  

 

Više o tome:

Europska komisija: ECB and the European Commission launch assistance programme on supervision for EU candidates