naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vandoren i veleposlanici EU tria o hrvatskim pristupnim pregovorima

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren rekao je u utorak 19. siječnja u Zagrebu kako je optimističan kada se radi o dovršavanju hrvatskih pregovora s Europskom unijom, ali je naglasio da važan posao još uvijek treba dovršiti iako je okončanje procesa već na vidiku.

On je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare s veleposlanicima Španjolske, koja je 1. siječnja preuzela predsjedništvo Europske unije, te Belgije i Mađarske koje će za njom uslijediti tijekom dva šestomjesečna razdoblja i tvore EU trio.  

Četvorica veleposlanika govorila su o izazovima u provedbi institucionalnih odredbi Lisabonskog ugovora koji je stupio na snagu 1. prosinca, o odnosu Hrvatske i EU-a, te preostalim izazovima za Hrvatsku u dovršavanju procesa pristupanja EU-u. 

'Vjerujem da možemo biti optimistični glede dovršetka procesa pregovora, ali važan posao još je pred nama', rekao je Vandoren. Dodao je da je arbitražni sporazum sa Slovenijom dao svježi poticaj napretku pregovora. 

On je naglasio da se na polju borbe protiv korupcije vidi svakodnevan napredak, a da je on zabilježen i glede poglavlja 23, Pravosuđe i temeljna prava. 

Među glavnim izazovima još ostaju, kako je rekao, pitanje preustroja brodogradilišta, reforma javne uprave koja se treba intenzivirati, te apsorpcija europskih fondova. 

Hrvatska još nije otvorila pet poglavlja pregovora s EU: Okoliš, Ribarstvo, Vanjska sigurnosna i obrambena politika, Pravosuđe i temeljna prava te Tržišno natjecanje. 

Prva tri tehnički su spremna za otvaranje a nedostaje još suglasnost Slovenije. 

Kada se radi o poglavlju Pravosuđe, španjolski veleposlanik Manuel Salazar, koji je govorio u ime predsjedavajuće zemlje, naglasio je da je Hrvatska napravila dobar posao i da se približava trenutku kada bi to poglavlje moglo biti otvoreno, ali nije želio spekulirati s datumima.  

'Sasvim je drugačija situacija' s poglavljem Tržišno natjecanje, rekao je, zbog pitanja preustroja brodogradilišta. 'Kratkoročno, moj odgovor nije optimističan', rekao je. 

Kada se radi o prioritetima španjolskog predsjedništva, među njima je i proširenje. 'Španjolska snažno podupire nastavak proširenja i intenziviranje hrvatskih pregovora te dovršetak ako potrebni uvjeti budu ispunjeni', kazao je, dodajući da je ispunjavanje tih 'potrebnih uvjeta blizu'. 

Španjolsko predsjedništvo dolazi u ključnom trenutku, ono je prvo predsjedavanje Unijom nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora te nosi veliku odgovornost, rekao je Salazar, koji je govorio o aspektima i prioritetima programa Španjolske na čelu EU-a. 

Španjolska stavlja naglasak na dva aspekta: inovacije i ravnopravnost.

Sa stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora otvara se novo razdoblje u kojem ćemo morati imati adekvatan pravni okvir kako bismo pokrenuli novu Europu. Španjolska ima čvrstu želju ojačati i transformirati Uniju, rekao je. 

Što se tiče ravnopravnosti, EU mora dati jednake mogućnosti i prava svim građanima, a posebno se stavlja naglasak na ravnopravnost žena i muškaraca. 

Četiri prioriteta na kojima je utemeljen program španjolskog predsjedništva su puna provedba Lisabonskog ugovora, koordinacija ekonomskih politika kako bi se promovirao oporavak i održivi rast koji generira zapošljavanje širom Europe, jačanje vanjske politike EU-a te jačanje Europe prava i sloboda na korist svih građana. 

O Hrvatskoj i EU-u govorili su i belgijski veleposlanik Marc de Schoutheete de Tervarent kao i mađarski Peter Gyoerkoes, koji su kao i španjolski veleposlanik naglasili da podupiru pristupanje Hrvatske Uniji ali uz ispunjavanje uvjeta. 

'Belgija u potpunosti podupire pristupanje Hrvatske ali smo oprezni jer je važno unaprijed ne fiksirati nikakva obećanja. Ono što je važno je ispunjavanje kriterija', kazao je de Tervarent. Sada treba raditi, paralelno s pregovorima u raznim poglavljima, i na pristupnom sporazumu što je opsežan tehnički proces, dodao je. 

Hina