naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Šimonović: zbog objavljenog rata korupciji otvaranje poglavlja 23 blizu

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je u srijedu 20. siječnja u emisiji hrvatskog radija kako je u Hrvatskoj definitivno objavljen otvoreni i bespoštedni rat korupciji i organiziranom kriminalu te da je stoga blizu i otvaranje poglavlja 23, Pravosuđe i temeljna prava.  

'Imamo pretpostavke, volje i sposobnosti da Hrvatsku uspješno očistimo od korupcije', rekao je Šimonović gostujući u emisiji 'U mreži prvog' Hrvatskog radija.  

Šimonović je rekao da je Europska unija, nakon što se definitivno opekla s nekim novim članicama, iznimno čvrsta da postavi vrlo visoke kriterije u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala koji su čak mnogo viši nego što su u nekim članicama Unije.  

Govoreći o otvaranju poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, odnosno što će biti presudnije da se ono otvori - topnički dnevnici ili korupcija i stanje u pravosuđu, Šimonović je ocijenio da je pitanje topničkih dnevnika taktičko pitanje, a borba protiv korupcije strateško.  

'Mi ćemo pitanje topničkih dnevnika riješiti ovako ili onako. Nakon administrativne istrage slijedila je policijska istraga bez fige u džepu. Dokumenti su dostavljeni, ustanovilo se tko, kada i zašto je spriječio da oni budu na pravom mjestu', rekao je Šimonović.  

Kazao je kako misli da će mnoge države koje su do sada mrštile obrve oko topničkih dnevnika - vidjevši da je borba protiv korupcije u Hrvatskoj ozbiljna, iskrena i bespoštedna - utjecati na to da se to poglavlje otvori.  

Šimonović je kazao kako je čvrsto uvjeren da će Poglavlje 23 vrlo skoro biti deblokirano, kao i da Hrvatska ima već dovršeno pregovaračko stajalište za to poglavlje. Procijenio je kako će od deblokade do otvaranja toga poglavlja proći oko mjesec dana, a da bi zatvaranje moglo biti do kraja ove godine.  

I predstavnici Europske unije koji su u utorak na konferenciji za novinare u Zagrebu govorili o trenutnim prioritetima EU-a kao i o odnosu Hrvatske i Unije, te preostalim izazovima za Hrvatsku u dovršavanju procesa pristupanja EU-u, optimistični su glede toga poglavlja. 

Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren naglasio je da se na polju borbe protiv korupcije vidi svakodnevan napredak. 

Španjolski veleposlanik Manuel Salazar, koji je govorio u ime predsjedavajuće zemlje, naglasio je da je Hrvatska napravila dobar posao i da se približava trenutku kada bi to poglavlje moglo biti otvoreno, ali nije želio spekulirati s datumima.  

Hrvatska još nije otvorila pet poglavlja pregovora s EU-om: Okoliš, Ribarstvo, Vanjska sigurnosna i obrambena politika, Pravosuđe i temeljna prava te Tržišno natjecanje. Prva tri tehnički su spremna za otvaranje, a nedostaje još suglasnost Slovenije. 

Što se tiče zadnjeg poglavlja, Tržišno natjecanje, zbog problema oko preustroja brodogradilišta, Salazar je rekao da u kratkom roku njegov odgovor 'nije optimističan'. 

Hina