naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Malmstroem obećava 'humanu' politiku azila

Švedska ministrica za europska pitanja Cecilia Malmstroem obećala je da će, bude li potvrđena za povjerenicu za unutarnje poslove, posvetiti jednaku pozornost pravima migranata kao i graničnoj sigurnosti te provedbi zakona. 

Malmstroem će biti prva povjerenica zadužena isključivo za unutarnje poslove. U Komisiji u odlasku taj je portfelj uključivao i pravosuđe te građanske slobode. Sada se dijeli na unutarnje poslove s jedne strane te pravosuđe, temeljna prava i građanstvo s druge. 

Malmstroem je kazala da to znači da će ona biti 'loš policajac', dok će Viviane Reding, zadužena za pravosuđe i ljudska prava, biti 'dobar policajac'. 

'S ljudskim pravima radim cijeli život. Uvjeravam vas, ne bih pristala na ovaj posao da ne vjerujem da mogu staviti snažan naglasak na ljudska prava', istaknula je.  

Glede migracija, Malmstroem je kazala da podržava jačanje Frontexa, europske agencije za upravljanje granicama sa sjedištem u Varšavi, primjerice tako da agencija dobije vlastitu opremu umjesto da se oslanja na države članice. 

'Frontex bi trebao također igrati ulogu u obrazovanju o ljudskim pravima i povratku migranata', kazala je. 

Po njezinu mišljenju, Europska bi komisija trebala osigurati 'humanije' migracijske politike, naglašavajući prava tražitelja azila, ali i jačajući istodobno borbu protiv trgovine ljudima. 

Zauzela se također za sporazum o Swiftu s SAD-om, koji će američkim vlastima omogućiti uvid u europske bankovne transakcije u sklopu borbe protiv terorizma. Privremeni sporazum stupa na snagu 1. veljače, a konačni bi trebao biti dogovoren do kraja listopada. 

O Swiftu u srijedu raspravlja i Europski parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

  

Više o tome:

EUobserver: Malmstrom pledges 'humane' asylum policies