naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zapatero: Europa mora smanjiti ovisnost o energentima

Europa će izgubiti svoju ekonomsku prednost ako ne smanji ovisnost o plinu i nafti iz uvoza, rekao je u srijedu 20. siječnja u Strasbourgu španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.  

Govoreći europarlamentarcima u Strasbourgu o španjolskom predsjedništvu EU-om u prvom polugodištu ove godine, Zapatero je kazao da će se Španjolska fokusirati na ekonomski oporavak. 

Tome će pomoći daljnja energetska liberalizacija, stvaranje veza između nacionalnih mreža i promocija električnih automobila, dodao je. 

'U posljednjih deset godina, naše iskorištavanje energije naraslo je 9 posto', rekao je. 'Moramo smanjiti ovisnost. Ako ju ne smanjimo, nećemo biti u mogućnosti zabilježiti ekonomski rast'. 

Oko 58 posto plina koje koriste europska kućanstva i industrija dolazi izvan EU-a. Oko 40 posto tog plina uvozi se iz Rusije, 24 posto iz Norveške i 20 posto iz Alžira. 

'Pomakli smo se od 44 posto na 53 posto u energetskoj ovisnosti', rekao je Zapatero, dodajući da tih dodatnih 9 postotnih poena predstavlja 67 milijardi eura koje prebacujemo drugim zemljama - to je suma gotovo jednaka onoj koju sve europske zemlje troše na javne investicije u istraživanje i razvoj. 

Prvi od dva španjolska prioriteta je proširiti liberalizaciju energetskih tržišta, što je potez koji je EU započela u ožujku prošle godine s novim zakonima o razdvajanju energetskih kompanija. 

Drugi je postizanje poboljšanih veza između nacionalnih mreža za prijenos plina i struje, što bi poticalo konkurentnost između dobavljača, smanjilo cijene i omogućilo zemljama da pomognu jedne drugima u energetskim krizama. 

Europljani također imaju želju poticati ulaganja u 'pametne mreže' - vrlo sofisticirani kompjuterizirani sustav sposoban izbalansirati fluktuacije u ponudi i potražnji energije.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Španjolsko EU predsjedništvo: 'More Europe' to face new global challenges
  • Europski parlament: EU's Spanish Presidency kicks off: Recovery from crisis is the primary aim