naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP dobio mogućnost glasovati o Swiftu

Europski parlament dobit će mogućnost glasovati o prijelaznom sporazumu Europske unije i SAD-a o korištenju podataka o europskim bankovnim transakcijama od strane Washingtona nakon što su brojni zastupnici izrazili kritiku zbog činjenice da EP nije bio dovoljno uključen u donošenje tog sporazuma.  

Prijelazni sporazum o korištenju podataka iz Swifta trebao bi stupiti na snagu 1. veljače i trajati devet mjeseci, a američka strana kaže da podatke o bankovnim transakcijama koristi u okviru borbe protiv terorizma. Nakon njega bi se trebao donijeti dugoročni sporazum. 

Prijelazni sporazum dogovoren je 30. studenoga prošle godine na sastanku ministara pravosuđa EU-a, samo dan prije nego je na snagu stupio Lisabonski ugovor koji Europskom parlamentu daje više ovlasti na polju pravosuđa i unutarnjih poslova. U to vrijeme parlamentarci su kritizirali žurbu kojom se zaključivao dogovor. Parlament će tekst prijelaznog sporazuma dobiti 25. siječnja. 

'Čitava rasprava obilježena je frustracijama članova Parlamenta' jer imamo osjećaj da su se odluke donosile bez da nas se konzultiralo, rekao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu zastupnik Manfred Weber (EPP). 

Dodao je da će sporazum morati ispuniti neke kriterije kako bi dobio potporu njegove skupine. 'Mi smo otvoreni. Na Vijeću je sada da nas uvjeri da će taj sporazum biti koristan u borbi protiv terorizma'. 

Zastupnik Guy Verhofstadt (ALDE) rekao je da će predložiti da se plenarna sjednica EP-a održi prije 1. veljače, dodajući također da će 'da' ovisiti o nekim uvjetima. 

'Parlament mora dobiti sve potrebne informacije i trebao bi biti u potpunosti uključen u pregovore o konačnom sporazumu', rekao je. 

Nakon prijelaznog sporazuma Europska unija i SAD trebaju ispregovarati novi dugoročni sporazum. Lisabonski ugovor omogućuje Europskom parlamentu da u potpunosti sudjeluje u sačinjavanju nacrta tog sporazuma. 

Europarlamentarci su ranije bili vrlo kritični prema prebacivanju osobnih podataka SAD-u jer smatraju da bi to moglo biti protivno zaštiti podataka i građanskih sloboda. 

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), tvrtka koja obavlja većinu međunarodnih financijskih transakcija, osnovana je 1973. godine u Belgiji, a njime se koristi više od 8.300 financijskih ustanova u više od 200 zemalja. 

Od 2006. godine predmet je velikog spora EU-a i SAD-a pošto je otkriveno da američke vlasti tajno rabe podatke o europskim financijskim transakcijama u sklopu borbe protiv terorizma.(Hina) 

 

Više o tome:

Europski parlament: SWIFT: European Parliament to vote soon on the interim agreement