naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija treba manje anglofonih glasnogovornika

Unatoč naporima Europske unije da glasnogovornici njezinih institucija budu s različitih govornih područja, kritičari primjećuju da su oni u sve većem broju slučajeva anglofoni. 

Interni dokument pokazuje da su 11 od 26 glasnogovornika odabranih za novu Europsku komisiju Anglosaksonci. Od njih, sedmero su Englezi, a četvero Irci. 

Očekuje se i da će 27. glasnogovornik, kojeg će imenovati rumunjski povjerenik Dacian Ciolos, biti Englez. Taj popis već je revidiran jer je na originalnom bilo gotovo 20 Anglosaksonaca. 

Procedura ipak još nije završena i nove izmjene su moguće, kazali su europski dužnosnici. 

Predstavnik španjolskog predsjedništva EU-a istaknuo je kako je važno sačuvati pravilan omjer između različitih nacionalnosti u europskim institucijama, uključivo glasnogovornike. 

'Prevlast engleskog može imati kulturne i političke posljedice', rekao je Lorenzo Consoli, predsjednik Međunarodnog novinskog udruženja (IPA), upozorivši da će 'kulturni pluralizam biti ugrožen' ako se taj trend ne zaustavi. 

Mogla bi biti ugrožena i komunikacijska politika Europske komisije budu li je provodili isključivo dužnosnici s engleskog govornog područja. Oni, naime, često koriste izraze iz engleske književnosti ili kulture, što većina novinara koji ne dolaze s engleskog govornog područja možda neće razumjeti, objasnio je. 

Uz to, smanjuje se i broj priopćenja na drugim jezicima. 'Priopćenja nove visoke predstavnice za vanjsku politiku Catherine Ashton gotovo su isključivo na engleskom i vrlo ih rijetko i sa zakašnjenjem prate francuski prijevodi', rekao je.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Commission wants fewer Anglophone spokespersons