naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Madrid želi na EU proširiti svoju strategiju borbe protiv nasilja u obitelji

Španjolska vlada ima namjeru tijekom svog šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom proširiti svoju strategiju borbe protiv nasilja u obitelji, koju provodi nekoliko godina, na čitavu Europsku uniju.  

Predsjednik španjolske socijalističke vlade José Luis Rodriguez Zapatero, uvjereni 'feminist', kako sam za sebe kaže, u srijedu 20. siječnja je pred Europskim parlamentom u Strasbourgu obećao napredak na polju borbe za ravnopravnost između žena i muškaraca u EU-u i smanjenje nasilja prema ženama. 

Njegova vlada bori se već godinama na svim frontovima kako bi uspjela iskorijeniti nasilje u obitelji pa je tako donesen posebni zakon, uvedene elektronske narukvice za praćenje i crveni telefon te pokrenute razne kampanje. 

Inicijative u zemlji mačističke tradicije donijele su određene rezultate: prošle godine muževi ili bivši muževi ubili su u Španjolskoj 55 žena, godinu prije 76. 

Radi se o najnižoj brojci od 2002. i prvom važnijem padu otkad je 2005. stupio na snagu zakon o zaštiti žena od nasilja, prvi tog tipa u Europi. On je omogućio uspostavu posebnih sudova i centara za zlostavljane žene. 

Madrid je potom uveo druge mjere: crveni telefon za nasilne muškarce koji žele 'kanalizirati' agresiju, elektronske narukvice za držanje takvih muškaraca na pristojnoj udaljenosti od njihovih supruga ili bivših supruga, te hitne telefone za zlostavljane žene kako bi mogle zatražiti pomoć u slučaju opasnosti. 

S obzirom na svoje iskustvo, Španjolska želi iskoristiti svoje predsjedanje EU-om kako bi stavila naglasak na suradnju država članica EU-a na tom području. 

Španjolska ministrica za ravnopravnost Bibiana Aido promovirat će utemeljenje europskog opservatorija za nasilje u obitelji, što je inicijativa koju ima namjeru predstaviti 8. i 9. ožujka u Bruxellesu na sastanku ministara za socijalna pitanja. 

Ona želi također zaštitu žrtava na europskoj razini, kako bi se nacionalne mjere nastavile provoditi kada zlostavljana žena prijeđe granice unutar EU. To je inicijativa koja se upravo razrađuje u španjolskom ministarstvu pravosuđa. 

Druga predviđena mjera je uspostava europskog jedinstvenog telefonskog broja za žrtve. Španjolska treba formalnu potporu pet zemalja kako bi pokrenula taj broj. 

'Zasad smo dobili formalnu potporu tri zemlje: Portugala, Finske i Austrije. Neke druge su također zainteresirane', rekla je glasnogovornica španjolskog ministarstva za ravnopravnost. Bibiana Aido branit će tu inicijativu sljedećeg tjedna u Europskom parlamentu.(Hina)

 

Više o tome:

Europski parlament: EU's Spanish Presidency kicks off: Recovery from crisis is the primary aim