naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Vanjskopolitički odbor EP-a glasuje o prijedlogu rezolucije o napretku Hrvatske

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta će raspravljat i glasovati o prijedlogu rezolucije o napretku Hrvatske te o 50 amandmana koje su zastupnici podnijeli na tekst parlamentarnog izvjestitelja za Hrvatsku Hannesa Swobode.  

Rasprava će se održati u utorak 26. siječnja popodne, a glasovanje u srijedu ujutro. Prije rasprave o prijedlogu rezolucije, pred vanjskopolitičkim odborom u utorak će govoriti i odgovarati na pitanja zastupnika glavni haški tužitelj Serge Brammertz. 

Rasprava o Hrvatskoj vodi se na temelju izvješća koje je sastavio parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda i o kojem je rasprava u prvom čitanju održana 5. studenog prošle godine. 

Brammertzovo mišljenje iznimno je važno za sadržaj parlamentarne rezolucije, ali je još važnije za stajališta pojedinih zemalja članica, koje zbog topničkih dnevnika iz operacije Oluja blokiraju otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava.  

Na posljednjem sastanku radne skupine Vijeća EU-a za proširenje prevladavala je ocjena da je Hrvatska postigla napredak koji vodi prema deblokadi pregovora u tom poglavlju i postoje naznake da su one zemlje koje su se protivile otvaranju pregovora u tome poglavlju sada su spremne promijeniti stajalište. 

I u Swobodinu nacrtu o kojem je vanjskopolitički odbor već raspravljao u prvom čitanju 5. studenoga prošle godine i u nekoliko amandmana izražava se uvjerenje da će Hrvatska prevladati znatne izazove koje stoje pred njom do završetka pregovora te ističe potreba nastavka reformskih napora, posebice u pravosuđu i javnoj upravi, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, promicanju manjinskih prava te u restrukturiranju brodogradnje. 

Također se navodi da Hrvatska treba nastaviti sa suđenjima za ratne zločine i osigurati Haškom sudu pristup dokumentima koje traži. 

U Swobodinu nacrtu se kaže da bi Hrvatska mogla završiti pregovore do sredine 2010. ako ubrza svoje reformske napore, dok se u nekim amandmanima predlaže da se umjesto spominjanja vremenske odrednice (sredina ove godine) stavi izraz uskoro. 

Očekuje se da će članovi vanjskopolitičkog odbora u srijedu velikom većinom odbaciti amandman o jeziku, koji je zadnjih dana izazvao veliku pozornost hrvatske javnosti. 

'Europski parlament skreće pozornost na činjenicu da je originalni srpsko-hrvatski jezik sada podijeljen u razne službene jezike u nekim zemljama potencijalnim kandidatima, ističe da troškovi prijevoda i tumačenja znatno utječu na proračun institucija EU-a te poziva Komisiju da zajedno s hrvatskim vlastima prije pristupanja pronađe primjeran aranžman glede hrvatskog jezika koji neće sprječavati kasnije zaključivanje sveobuhvatnog sporazuma o jezicima s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom kada te zemlje postanu članice EU-a', glasi amandman, koji su podnijele dvije zastupnice Zelenih, Njemica Franziska Katharina Brantner i Nizozemka Marije Cornelissen.

Hina