naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Obnovljivi izvori energije: zemlje EU-a vjeruju da će ispuniti ciljeve

Većina zemalja članica Europske unije vjeruje da će uspjeti ispuniti ciljeve proizvodnje obnovljivih izvora energije do 2020., pokazuju nacionalne prognoze predane Europskoj komisiji.  

Kako u ponedjeljak 25. siječnja pišu europski mediji, dvadeset zemalja EU-a predalo je Komisiji nacionalne prognoze. 

Europska direktiva o obnovljivoj energiji postavlja cilj da do 2020. udio obnovljivih izvora u ukupnoj energetskoj potrošnji bude 20 posto, a postavlja i nacionalne ciljeve za obnovljive izvore. 

Kako bi se pomoglo u ispunjavanju tih ciljeva, direktiva postavlja i prijelazne međuciljeve za svaku zemlju. 

Zemlje moraju izraditi nacionalne akcijske planove o obnovljivoj energiji do lipnja ove godine u kojima će pojasniti na koji način imaju namjeru ispuniti prijelazne ciljeve. U nacionalnim izvješćima, zemlje članice procjenjuju hoće li uspjeti ispuniti ciljeve ili će trebati pomoć drugih zemalja. 

Direktiva naime nudi zemljama članicama i opciju da, ako ispunjavaju svoje vlastite nacionalne ciljeve, prodaju 'obnovljive kredite' drugim zemljama kako bi im pomogle u ispunjavanju njihovih ciljeva.  

Mnoge zemlje članice, uključujući Francusku i Češku, kažu da očekuju da će uspjeti ispuniti prijelazne nacionalne ciljeve.  

Nekoliko zemalja objavilo je kako očekuje da će premašiti svoje ciljeve a one su ujedno izrazile interes za pomoć drugima. To su prije svih Švedska i Danska, gdje je udio obnovljivih izvora već iznad prosjeka. Španjolska i Njemačka također pripadaju toj kategoriji. 

Samo nekoliko zemalja izrazilo je sumnju u uspjeh ispunjavanja domaćih ciljeva. Belgija je primjerice kazala kako ne isključuje mogućnost korištenja mehanizma suradnje. 

Stručnjaci su međutim skeptični te kažu da su dokumenti političke naravi te da će brojke predstavljene u njima biti revidirane prije lipanjskog roka.  

Komisijino izvješće objavljeno prošle godine pokazalo je naime da je rast u proizvodnji obnovljive energije previše spor.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: EU nations confident on renewable energy goals