naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i Norveška postigli sporazum o ribolovnim kvotama

Nakon dugotrajnih i povremeno burnih pregovora Norveška i Europska unija postigle su sporazum o ribolovnim kvotama u Sjevernom moru, prenose europski mediji u srijedu 27. siječnja objavu iz Bruxellesa.  

U utorak postignut sporazum obuhvaća desetogodišnji plan upravljanja izlovom skuše, najvrjednije ribe u Sjevernom moru, pri čemu su obje strane pristale onoj drugoj odobriti širi pristup teritorijalnim vodama radi izlova te ribe. 

Same kvote smanjene su za pet posto, kao protuteža potpisivanju višegodišnjeg umjesto uobičajenog jednogodišnjeg sporazuma. 

Pregovori su prekinuti prije Božića zbog blokade Norvežana, nezadovoljnih prijedlogom EU o smanjenim norveškim kvotama za izlov skuša u obalnim vodama Škotske. 

Norvežani su tražili da im se odobri izlov 125 tisuća tona skuša u sklopu njihove kvote u vodama EU-a, što je manje od sadašnjih 153 tisuće tona. Europski su pad predstavnici željeli smanjiti taj prag na 80 tisuća tona. 

Sporazum je postignut nakon šestotjednih pregovora, četiri propala kruga razgovora i konačnog jednotjednog zasjedanja u Bruxellesu. 

Dvije su strane dogovorile i kvote za izlov onih vrsta riba čijom populacijom upravljanju i Europska unija i Norveška, uključujući bakalar, koljak (vrsta bakalara), pišmolj, haringu i list. 

Tako je dogovoreno 16-postotno povećanje kvota za izlov bakalara u europskim, uglavnom škotskim vodama, te 15-postotno smanjenje kvota za izlov pišmolja i koljka. 

Njegovo će postizanje Bruxellesu i Oslu omogućiti zajednički pristup rješavanju osjetljivog pitanja nekontroliranog islandskog izlova skuše u razdoblju nakon izbijanja gospodarske krize.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Oslo and Brussels end mackerel spat