naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Plan Grčke i Austrije za zapadni Balkan za 2010.

Grčka i Austrija poslale su zajedničko pismo visokoj predstavnici za vanjsku politiku EU-a Catherine Ashton u kojem izlažu zajedničku viziju o tome što bi Unija trebala tijekom ove godine postići na zapadnom Balkanu, a na popisu ciljeva je i dovršetak pregovora s Hrvatskom.

EU bi trebala dovršiti pregovore s Hrvatskom, odgovoriti na srbijanski zahtjev za članstvom, početi pregovore s Makedonijom te ukinuti vize za Albaniju i BiH, kaže se u pismu koje navodi njemačka agencija dpa. 

'Napredak na Balkanu još uvijek nije samoodrživ. Štoviše, u ekonomski teškim vremenima postoje različiti glasovi oko europske perspektive zapadnog Balkana', pišu Dimistris Droutsas i Michael Spindelegger. 

Dvojica su ministara također pozvala na jačanje veza s Albanijom i Crnom Gorom, te na konkretan napredak kroz europski angažman za Kosovu čiju neovisnost nisu priznale sve članice EU-a. 

U slučaju Makedonije radi se o sporu oko imena zbog kojega Grčka stalno odgađa pokretanje pregovora. Pismo poziva na 'obostrano prihvatljivo rješenje glede imena Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije', kako se zemlja službeno zove. 

Vođe EU-a u prosincu su odlučile odgoditi na prvu polovicu 2010. odluku o otvaranju pregovora sa Skopjem, a takva odluka traži konsenzus zemalja članica, uključujući Grčku. 

Spindelegger je prošli tjedan posjetio i Skopje i Atenu kako bi pokušao dati novi poticaj pregovorima. 

Austrija se zauzima, kako je prošli tjedan rekao ministar u govoru o prioritetima vanjske politike njegove zemlje, da se sve zemlje zapadnog Balkana nađu u EU do 2020. godine. 

 

Više o tome:

EUobserver: Greece and Austria outline plan for Balkan enlargement