naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP: poljoprivredna politika treba pomoći u usporavanju klimatskih promjena

Članovi Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta zaključili su da bi poljoprivredna politika EU-a trebala pomoći u usporavanju klimatskih promjena te bi u tom smislu CAP nakon 2013. trebao biti iskorišten za prijelaz prema održivoj poljoprivredi, stvarajući još više singerije između europske poljoprivrede i politike zaštite okoliša. 

Nedavna revizija Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) pokazala je da sadašnja poljoprivreda politika EU-a ne uzima dovoljno u obzir klimatske promjene, iako je 'poljoprivreda dio rješenja za borbu protiv klimatskih promjena', rekao je u srijedu 27. siječnja Paolo de Castro, čelnik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj. 

Stephane le Foll, zastupnik koji stoji iza izvješća o europskoj poljoprivredi i klimatskim promjenama, žali što se EU trenutno odvojeno bavi poljoprivredom i klimatskim promjenama a posljedično različite direktive stvaraju velike administrativne prepreke za poljoprivrednike. 

'Predlažem da koristimo poljoprivredu EU-a za smanjivanje korištenja energije dobivene iz fosilnih goriva, za manje ispuštanja i više hvatanja CO2, za održivo upravljanje prirodnim resursima', kaže Le Foll. 

Budući CAP trebalo bi iskoristiti 'da se osigura tranzicija prema održivoj poljoprivredi', dodaje. 

U nacrtu izvješća koje bi trebalo biti usvojeno ovog proljeća kaže se da bi se 'CAP trebao pretvoriti u poljoprivrednu i prehrambenu politiku i politiku zaštite okoliša' te da se klimatskim promjenama, upravljanjem vodama, obnovljivom energijom i bioraznolikošću 'treba baviti kroz sve instrumente CAP-a'. 

Dok se EU priprema za veliku reviziju svoje poljoprivredne politike nakon 2013., Komisija naglašava da će poljoprivrednici morati smanjiti emisije stakleničkih plinova iz poljoprivrede za najmanje 20 posto do 2020., prije svega proizvodnjom biomase i skladištenjem CO2.  

Budući CAP mogao bi također uključiti neke vrste poticaja poljoprivrednicima koji su predani ciljevima poput poticanja bioraznolikosti, održive poljoprivredne prakse i smanjivanje CO2.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: MEPs want farm policy to ease climate change