naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija obustavila postupak protiv Slovenije zbog vinjeta

Europska komisija u petak 29. siječnja je obustavila postupak protiv Slovenije pokrenut 2008. godine zbog uvođenja naplate cestarine vinjetama kojima su bili diskriminirani strani vozači.  

'Europska komisija je obustavila postupak na temelju analize koja je pokazala da je novi slovenski sustav vinjeta u skladu s europskim propisima', rekao je glasnogovornik Europske komisije Fabio Pirotta. 

Slovenija je bila uvela samo godišnje vinjete po cijeni od 55 eura, koje su uglavnom bile namijenjene za domaće vozače, a stranci su mogli kupiti samo polugodišnje vinjete po cijeni od 35 eura. 

Brzo je reagirala Europska komisija i pokrenula postupak pred Europskim sudom u Luxembourgu zbog diskriminacije vozača u tranzitu.  

Slovenija je potom uvela vinjete na kraća vremenska razdoblja - tjedne i mjesečne, ali po cijenama koji nisu ništa povoljnije od ranijeg rješenja.  

Mjesečne vinjete stoje 30, a tjedne 15 eura.  

Da bi se uklonila optužba o diskriminaciji znatno je poskupjela godišnja vinjeta, s 55 na 95 eura. 

Hina