naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Moratinos: Hrvatskoj posvećujemo najveću moguću pozornost

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos istaknuo je u četvrtak 4. veljače u Bruxellesu da će njegova zemlja tijekom šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom posvetiti najveću moguću pozornost Hrvatskoj kako bi mogla završiti pregovore tijekom ove godine.  

'Hrvatska će biti zemlja kojoj će španjolsko predsjedništvo posvetiti pozornost sa željom da ostvari najveći mogući napredak u pregovorima i da ih, bude li moguće, zaključi do kraja predsjedanja, a u svakom slučaju da ih zaključi tijekom 2010. godine', rekao je Moratinos u raspravi s članovima Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta. 

Na zastupničko pitanje o slovenskim rezervama prema otvaranju triju poglavlja, Moratinos je rekao da na rješavanju tog bilateralnog problema španjolsko predsjedništvo radi i s Hrvatskom i sa Slovenijom te najavio da će na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju tijekom ovoga mjeseca Hrvatska moći otvoriti dva poglavlja. 

Slovenija je i nakon dogovora o arbitraži zadržala rezerve prema otvaranju triju poglavlja: Okoliš, Ribarstvo i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. 

Premijer Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar najavili su prošlog mjeseca mogućnost da se do sljedeće pristupne konferencije uklone rezerve s poglavlja Okoliš i Ribarstvo. 

Ministar Moratinos također je najavio da će uskoro posjetiti Zagreb i Skoplje. 

Moratinos je rekao da je španjolsko predsjedništvo među tri glavne vanjskopolitičke točke uvrstilo proširenje EU-a i stoga će nastojati pomoći u postizanju dogovora između Makedonije i Grčke kako bi Makedonija mogla započeti pristupne pregovore. 

Grčka osporava pravo Makedoniji na njezino ustavno ime i ne dopušta otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem. 

U sklopu nastojanja da se zapadni Balkan približi Europskoj uniji i postane zona stabilnosti priprema se sastanak na visokoj razini između između tih zemalja i članica EU-a, koji će se održati krajem svibnja u Sarajevu, rekao je Moratinos. 

Hina