naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU će financirati pokuse skupljanja i skladištenja ugljika

Ambicije Europske unije da postane svjetski predvodnik u skupljanju i skladištenju ugljika dobile su novi zamah pošto su se zemlje članice dogovorile da će milijarde eura usmjeriti na istraživanja te tehnologije koja se smatra važnom u borbi protiv klimatskih promjena. 

Taj proces, poznat i kao CCS, obuhvaća hvatanje ugljika koji nastaje kao nusproizvod u elektranama i drugim industrijskim pogonima, te njegovo skladištenje pod zemljom kako ne bi dospio u atmosferu gdje pridonosi globalnom zagrijavanju. 

Postoje međutim i brojni protivnici CCS-a koji smatraju da nije dokazano da je ta tehnologija učinkovita i da može funkcionirati po prihvatljivim cijenama. Kritičari tvrde da bi se ogromna financijska sredstva potrebna za razvoj te tehnologije bolje iskoristila kad bi se usmjerila u razvoj obnovljivih izvora energije, poput solarne energije i energije vjetra. 

Dogovorom članica EU-a postignutim u utorak završen je višemjesečni spor između Europske komisije i nekih zemalja članica. Zbog tog je spora došla u pitanje provedba plana prema kojem bi se diljem Europe do 2015. izgradilo desetak pokusnih elektrana s ugrađenom tehnologijom hvatanja i skladištenja ugljika. 

Britanski zastupnik EP-a Chris Davies, jedan od autora te inicijative, pozdravio je dogovor istaknuvši da je riječ o 'pozitivnom koraku'. On je procijenio da bi se u sklopu tog plana iz javnih izvora za projekte razvoja CCS-a moglo izvući oko 10 milijardi eura. 'Sada imamo najveći program financiranja tehnologije CCS-a na svijetu', rekao je Davies. 

Cilj EU-a je da se provedbom projekta smanje troškovi nove tehnologije i dokaže da je ona sigurna, kako bi do 2020. godine postala komercijalno isplativa.

 

Više o tome:

EurActiv: EU agrees billions to fund renewables, CCS