naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EPSO uvodi nov sustav zapošljavanja u europskim institucijama

Europska unija počinje od ovog proljeća primjenjivati nov sustav odabira kandidata za radna mjesta u europskim institucijama koji bi trebao biti učinkovitiji, otvoreniji i transparentniji, a naglasak će biti na provjeri sposobnosti kandidata za određena radna mjesta, rekao je u petak 5. veljače u Zagrebu direktor Europskog ureda za odabir zaposlenika (EPSO) Nicholas David Bearfield.  

Novi sustav, koji će vrijediti i za hrvatske građane kada Hrvatska uđe u EU, temeljit će se na boljem strateškom planiranju potreba za zaposlenicima tri godine unaprijed, a natječaji će se provoditi redovito, tri puta godišnje, rekao je Bearfield. 

Sredinom ožujka, po njegovim riječima, bit će raspisan prvi natječaj za pravnike, ekonomiste, IT stručnjake i slične profile zanimanja, u srpnju za prevoditelje, a u prosincu za tajničko i tehničko osoblje. 

Prilikom odabira kandidata naglasak će biti na provjeri njihovih sposobnosti za određena radna mjesta, a ne činjeničnog znanja, istaknuo je. 

Procedura će se sastojati od dva dijela: kvalifikacijskog testiranja putem računala u državi članici te strogoj provjeri u Bruxellesu, pismenoj i usmenoj, s posebnim naglaskom na sposobnosti za timski rad. Poznavanje Europske unije umjesto u prvoj provjeravat će se u drugoj fazi, objasnio je. 

Uspješni kandidati bit će stavljeni na raspolaganje institucijama i agencijama EU-a koje imaju potrebu za takvim kadrovima, a one koji im najviše odgovaraju pozvat će na razgovor, rekao je. 

Na natječaje za rad u europskim institucijama može se javiti bilo koji građanin EU-a koji smatra da je za to sposoban. Gornja dobna granica ne postoji, a odabir se provodi isključivo na osnovi sposobnosti kandidata, a ne osobnih preporuka i poznanstava, istaknuo je Bearfield.  

Hina