naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Industrija se mora vratiti u modu - udruženje europskih poslodavaca

Europsko se gospodarstvo počelo previše oslanjati na uslužni sektor dok se teška industrija seli u gospodarstva s nižim troškovima rada, što se mora promijeniti kako bi se Europa vratila na put održivog rasta, prenose mediji upozorenje udruženja europskih poslodavaca.  

Prognozirani rast europskog gospodarstva u visini jedan posto neće biti dovoljan poticaj za rast zapošljavanja i održivost europskog socijalnog modela, upozoravaju u BusinessEuropeu. 

Razlika između rasta od jedan i dva posto BDP-a jednaka je 6,5 milijuna novih radnih mjesta i konsolidaciji javnog duga u visini 450 milijardi eura, ili sedam posto BDP-a, do 2014., pojašnjavaju u toj lobističkoj grupaciji. 

S obzirom na takve sumorne prognoze predsjednik BusinessEuropea Juergen Thumann upozorio je na nužnost hitnog razvoja integrirane industrijske politike čiji će cilj biti razvoj proizvodne i uslužne industrije. 

Tešku industriju ne valja ignorirati, upozorio je nadalje Thumann, te naglasio kako stručne usluge zaposlenih u uslužnom sektoru ovise o proizvodnom. 

'Mnoge bi usluge bile izgubljene kada ne bi postojala čvrsta industrijska osnovica', kazao je on uoči odvojenih sastanaka s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, te predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyjem Buzekom. 

On će, kako je kazao, pozvati europske čelnike da se ulože veći napori u razvoj digitalnih industrija i jedinstvenog tržišta, te da se podupre širenje europskih kompanija u inozemstvo. 

Po mišljenju Andree Moltrasia, dopredsjednika talijanske poslovne organizacije Confindustria, jedan od problema koji tište proizvodnju je i to što su tvornice, kako kaže, 'izašle iz mode'.

'Industrija je dio ekonomije znanja. Potrebna nam je nova industrijska strategija koja bi trebala biti temeljem europske strategije EU 2020'. 

Hina