naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Eurozoni ne prijeti 'grčka epidemija'

Zemljama eurozone ne prijeti 'epidemija' dužničke krize i produbljivanja proračunskog manjka koji su pogodili Grčku, Portugal i Španjolsku, kazao je u ponedjeljak 8. veljače čelnik međunarodne rejting agencije Fitch.  

Iako stanje državnih financija tih triju zemalja zabrinjava, nema realne opasnosti od 'zaraze' ostalih zemalja 16-člane zone jedinstvene europske valute, izjavio je Marc Ladreit de Lacharriere u razgovoru za radijsku postaju Europe 1. 

Najveća gospodarstva eurozone Francuska i Njemačka 'uživaju dostatno povjerenje ulagača' a ona su ta koja vode igru, dodao je. 'Sretni smo što imamo Francusku i Njemačku kao dva pilota u kokpitu'. 

Rejting agencije Fitch, Moody's i Standard & Poor's vodeće su međunarodne agencije za izdavanje kreditnih rejtinga država i kompanija. 

Financijska tržišta eurozone u prosincu je pogodio potres nakon što su sve tri agencije snizile rejting grčkog državnog duga, izrazivši sumnju u sposobnost vlade te zemlje da zaustavi produbljivanje javne potrošnje. 

'Prisutne su određene sumnje u sposobnost Grčke da poduzme mjere kojima će poboljšati situaciju jer ta zemlja nikada nije istinski poštivala europske direktive', istakao je Ladreit de Lacharriere. 

On smatra da je, s obzirom na nastavljene pritiske financijske krize u Grčkoj, Portugalu i Španjolskoj, potrebno zadržati mjere gospodarskih poticaja. 'Ključno je zadržavanje mjera poticaja jer su očekivane stope rasta za 2010. i dalje vrlo niske'.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Deficit concerns continue ahead of EU summit