naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Srbija bi u EU mogla 2018. godine

Gotovo polovica građana Srbije koji vjeruju da će njihova zemlja postati članica Europske unije za manje od pet godina suočit će se s razočaranjem jer bi u najboljem slučaju Srbija u Uniju mogla ući tek 2018. godine, prenosi u utorak 9. veljače dnevnik 'Danas' pozivajući se na analizu objavljenu na zajedničkom portalu njemačke medijske kuće WAZ i bruxelleskog magazina EUobservera.

U analizi naslovljenoj 'Velika iluzija Srbije o pristupanju' ističe se kako Srbija u najboljem slučaju - bez političkih čimbenika koji bi mogli usporiti cijeli proces - ne može postati kandidat za članstvo u Europskoj uniji prije 2011. godine.  

U tekstu se ocjenjuje da bi, po tom scenariju, pregovori o pristupanju mogli početi 2012. i završiti 2016. s ulaskom Srbije u Uniju 2018. godine, ali se dodaje da je ipak, uzimajući u obzir očekivane komplikacije, 2020. mnogo realnija prognoza. 

Podsjeća se da je zahtjev za kandidaturu Srbija podnijela u prosincu 2009. te se ističe da on neće biti razmatran sve dok ta država ne bude potpuno surađivala s Haaškim sudom, to jest dok negdašnji vojni vođa bosanskih Srba optužen za pokolj u Srebrenici Ratko Mladić ne bude u haaškom zatvoru. 

Od trenutka kada Beograd izruči Mladića, državama članicama EU-a bit će potrebno nekoliko tjedana da ovlaste Europsku komisiju da pripremi 'službeno mišljenje o srbijanskoj aplikaciji', a završna ocjena spremnosti Srbije može se donijeti najranije za godinu dana, navodi se u analizi. 

Za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u svih 27 članica Unije i njegovo stupanje na snagu, prije početka pregovora o članstvu, trebat će, na temelju prijašnjih iskustava, barem dvije godine, a, kako se ističe, u najboljem slučaju, razgovori sa Srbijom mogli bi završiti i pristupni bi sporazum mogao biti potpisan 2017. 

Nakon toga trebalo bi godinu i pol dana za ratifikaciju u parlamentima svih zemalja članica i u Europskom parlamentu, sa službenim ulaskom Srbije u Uniju 2018. godine. 

U tekstu se navodi kako 'do sada' nijedna država članica nije uvjetovala kandidaturu Srbije priznanjem neovisnosti Kosova te dodaje da je ipak 'jasno da Srbija, želi li postati kandidatkinja za EU, mora biti konstruktivnija kad je riječ o Kosovu s obzirom na to da se sve odluke o proširenju Unije donose konsenzusom'. 

'Čak i ako Srbija uspije ići kroz pregovore i bez konačnog rješenja za status Kosova, nema sumnje da države Unije koje priznaju kosovsku neovisnost neće dati zeleno svjetlo za pristupanje sve dok se ne postigne dogovor o Kosovu. Nitko u EU nije spreman priznati drugi Cipar', zaključuje se u analizi.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Serbia's great accession illusion