naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Almunia upozorava na ozbiljan rizik od širenja grčke krize na druge zemlje

Postoji ozbiljan rizik od širenja financijske krize koja je pogodila Grčku na druge članice eurozone, upozorio je u utorak 9. veljače zastupnike u Europskom parlamentu Joaquin Almunia, povjerenik EU-a za gospodarsku politiku na odlasku.  

Grčki nabujali proračunski manjak koji je lani najvjerojatnije dosegnuo 12,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), trostruko više u odnosu na gornju propisanu granicu u EU u visini tri posto BDP-a, izazvao je bojazni od potencijalnog neplaćanja dugova u eurozoni. 

'Komisija je zabrinuta zbog ozbiljnih gospodarskih i fiskalnih izazova s kojima se Grčka suočava, što predstavlja razlog za zabrinutost, kako za eurozonu tako i za EU u cjelini', kazao je Almunia. 

Smatra da postoji ozbiljan rizik od prelijevanje krize iz Grčke u druge dijelove eurozone, ne navodeći konkretno o kojima se zemljama radi.  

Povjerenik na odlasku također je ustvrdio da grčki stabilizacijski program koji je prošli tjedan dobio zeleno svjetlo Europske komisije pokazuje vrlo visoki stupanj ambicija ali i da se temelji na nekim optimističnim pretpostavkama.  

Kako bi se osiguralo da Grčka ispuni obećano smanjenje proračunskog manjka ispod tri posto BDP-a tijekom 2012., EK je uspostavila strogi režim nadzora i kontrole koji bi mogao Grčku primorati na dodatne mjere s ciljem sređivanja proračunskih problema.  

Nalazimo se u dosad nezapamćenoj situaciji, upozorio je nadalje Almunia, iskazavši ipak uvjerenje da će reforme vratiti Grčku na održiv put. 

Budući da je u utorak potvrđen novi sastav Europske komisije, Almunia sada preuzima resor zaštite tržišnog natjecanja, dok njegov resor preuzima Olli Rehn, povjerenik za proširenje u prijašnjem sastavu Komisije.(Hina) 

 

Više o tome:

  • EurActiv: EU to launch first eurozone rescue operation in Greece
  • EUobserver: Germany preparing to bail out Greece