naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nakon godina pregovora i dalje nema napretka oko direktive o zaštiti tla

Nakon godina pregovora, pet zemalja članica EU-a još uvijek blokira prijedlog direktive Europske komisije o zaštiti tla, a sve je više onih koji smatraju da bi Europska komisija trebala ponovno razmotriti svoj pristup tom pitanju zaštite okoliša.  

Austrija, Francuska, Njemačka, Nizozemska i Velika Britanija ponovile su prošloga tjedna da se protive prijedlogu, nakon što je španjolsko predsjedništvo EU-a pokušalo naći političko rješenje na Vijeću. 

Europska komisija predložila je okvirnu direktivu o zaštiti tla u rujnu 2006. u kojoj se spominje serija mjera s ciljem zaštite tla, njegovog korištenja na održiv način te sprječavanja propadanja. Europski parlament usvojio je tekst u prvom čitanju 2007., a rasprave na razini država članica otad bezuspješno traju. 

Na saslušanju prošloga mjeseca, novi europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik najavio je da će direktiva o tlu biti jedan od njegovih prioriteta, a sam Europski parlament u više je navrata naglasio potrebu za boljom zaštitom tla. 

Prošle godine, EP je usvojio neobvezujuću rezoluciju o propadanju poljoprivrednog zemljišta u EU, u kojoj poziva Vijeće i Komisiju da razmotre strategije za obnovu oštećenog tla. 

Dok španjolsko predsjedništvo još uvijek očekuje da će se na sastanku ministara EU-a za okoliš 15. ožujka uspjeti postići politički dogovor, diplomati smatraju da ima malo nade za uspjeh. 

Njemačka i Velika Britanija prve su koje kažu da EU nema ovlasti donositi zakone o tlu te da se takvi zakoni upliću u domaću politiku.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Commission forced to scale down soil law