naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija ohrabrena borbom protiv korupcije, EP za brzi završetak pregovora

Novi povjerenik za proširenje Štefan Fuele istaknuo je u srijedu 10. veljače u Strasbourgu u raspravi na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta da je Europska komisija ohrabrena naporima koje Hrvatska poduzima u borbi protiv korupcije te da Zagreb može završiti pristupne pregovore ove godine ako nastavi s napretkom u ispunjavanju postavljenih mjerila.  

'Ohrabreni smo razvojem događaja u posljednje vrijeme u borbi protiv korupcije. Nadamo se da istrage o nepravilnostima vode prema konkretnim rezultatima', rekao je Fuele u svom prvom istupu od kada je preuzeo dužnost povjerenika za proširenje i politiku prema susjedima. 

'Hrvatska još uvijek može završiti pregovore 2010. godine pod uvjetom da nastavi napredovati u ispunjavanju svih mjerila. Lopta je na hrvatskoj strani igrališta. Hrvatska se mora usmjeriti na daljnje reforme pravosuđa i javne uprave, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, manjinska prava, uključujući povratak izbjeglica, kao i na suđenja za ratne zločine i punu suradnju s Haškim sudom', rekao je Fuele u raspravi o kandidatskim zemljama u Europskom parlamentu, koji će u rano popodne glasovati o rezolucijama o napretku Hrvatske, Makedonije i Turske. 

'Što se tiče suradnje s Haškim sudom, tužitelj Serge Brammertz je rekao da puna suradnja još nije postignuta. Brammertz je ipak priznao nedavno poduzete pozitivne korake, poput uspostave radne skupine i jačanja napora u potrazi za dokumentima. Nadam se da će radna skupina uskoro proizvesti konkretne rezultate', rekao je Fuele. 

Povjerenik je rekao da je potpisivanje arbitražnog sporazuma s Slovenijom dalo novi zamah u pregovorima s Hrvatskom. 

Španjolski državni tajnik za europske poslove Diego Lopez Garrido, u ime španjolskog predsjedništva, istaknuo je da je sljedećih šest mjeseci ključno razdoblje za hrvatske pristupne pregovore. Najavio je da će Hrvatska sljedeći tjedan na pristupnoj konferenciji moći otvoriti pregovore u poglavljima Ribarstvo i Okoliš. 

Velika većina zastupnika Europskog parlamenta podržala je u raspravi o proširenju brzi završetak pregovora s Hrvatskom, pod uvjetom da ona obavi preostali dio posla. 

'Slažem se da je ove godine moguće završiti pregovore, a hoće li biti završeni ovisi o Hrvatskoj', rekao je parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku, austrijski socijalist Hannes Swoboda. Dodao je da se Hrvatskoj treba priznati veliki napredak koji je dosada postigla, između ostalog i u borbi protiv korupcije.  

Parlamentarni izvjestitelj izrazio je nadu da će Slovenija riješiti svoje 'unutarnjopolitičke probleme' što treba dovesti do ratifikacije arbitražnog sporazuma, koji je u Hrvatskoj već ratificiran. 

Što se tiče suradnje s Haškim sudom, Swoboda je rekao da što prije treba razriješiti nepoznanice oko dokumenata koje traži tužiteljstvo. 'Preostalo je riješiti pitanje nestalih dokumenata, jesu li ti dokumenti još uopće dostupni, jesu li uništeni. To još ne znamo i nadam se da će to uskoro biti riješeno. Osnovana je radna skupna, koju trebaju podržati i stručnjaci iz trećih zemalja, ali mislim da već ima indikacija da je napravljen dobar napredak u tom pitanju', rekao je Swoboda. 

Njemački demokršćanin Bernd Posselt je, govoreći u ime Europske pučke stranke koja ima najbrojniju frakciju u Parlamentu, pozvao španjolsko predsjedništvo i Komisiju da učine 'sve što je potrebno kako bi Hrvatska mogla otvoriti do sada neotvorena poglavlja i kako bi Europski parlament ove godine mogao glasovati o pristupnom ugovoru s Hrvatskom tako da nam se mogu pridružiti ovdje u Parlamentu hrvatski kolege kao promatrači'.  

Slovenski liberalni zastupnik Ivo Vajgl rekao je da je Hrvatska na vrhu popisa zemalja koje čekaju na pristup EU-u. Rekao je kako je važno da Hrvatska riješi bilateralna granična pitanja i s ostalim susjedima nakon što je potpisala arbitražni sporazum sa Slovenijom, zatim da uspostavi punu suradnju s ICTY-em, da nastavi s borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala te ostvari napredak u povratku izbjeglica.

Zastupnica Zelenih Franziska Katharina Brantner istaknula je da se i njezina skupina zauzima za brzi ulazak Hrvatske u EU-u, ali je upozorila da u Hrvatskoj nije na zadovoljavajući način riješeno pitanje zaštite prava homoseksualaca. 

Zastupnik Europskih konzervativaca i reformista (ERC) Charles Tannock rekao je da bilateralni problemi ne smiju usporavati pristup Hrvatske u EU-u. 'Ni Italija nije svojedobno stopirala ulazak Slovenije zbog granice i pitanja manjina', rekao je Tannock. Dodao je da je Hrvatska napravila veliki napredak u ispunjavanju mjerila.(Hina)

 

Više o tome:

Europski parlament: EU hopes of Croatia, Former Yugoslav Republic of Macedonia & Turkey