naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EP velikom većinom prihvatio rezoluciju o napretku Hrvatske

Zastupnici Europskog parlamenta prihvatili su u srijedu 10. veljače velikom većinom glasova rezoluciju o napretku Hrvatske u kojoj se ističe da je završetak pristupnih pregovora moguć do kraja ove godine ako se ispune potrebni kriteriji.  

Za rezoluciju je glasovalo 582 zastupnika, protiv ih je bilo 24, a suzdržanih 37.  

U odnosu na prijedlog rezolucije koji je potkraj siječnja prihvatio vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta nema većih promjena. Rezolucije Europskog parlamenta nisu pravno obvezujuće, ali šalju važan politički signal o pitanjima na koja se odnose. 

'Europski parlament drži da se pregovori trebaju glatko odvijati s ciljem da se dovrše 2010. godine, pod uvjetom da Hrvatska ispuni sva mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja', kaže se u prihvaćenoj rezoluciji. 

Dodaje se da se pregovori mogu završiti 2010. godine pod uvjetom da Hrvatska, između ostaloga, radi na jačanju javne uprave te odlučnije djeluje na reformi pravosuđa. Traži se i snažna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, održivost povratka izbjeglica i potpuna suradnja s ICTY-em, omogućavanjem pristupa dokumentima traženim za suđenja za ratne zločine. 

Zastupnici nisu prihvatili prijedlog liberalnih zastupnika i Zelenih da se izbriše 2010. kao godina završetka pregovora. 

U tekstu se kaže da je Hrvatska nastavila na primjeren način odgovarati na zahtjeve ICTY-ja, ali da je 'ostao neriješen glavni razlog za zabrinutost', a to je 'ograničen napredak u istragama nestalih ključnih vojnih dokumenata iz operacije Oluja, posebice onih koji se trebaju koristiti za suđenja nekim generalima'. 

U rezoluciji se spominje i pozitivna uloga Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. 

Europski parlament 'ističe pozitivnu ulogu koju je Hrvatska u posljednje vrijeme imala prema Bosni i Hercegovini; poziva hrvatsku vladu i sve hrvatske političke snage da djeluju konstruktivno kako bi se ojačala bosanskohercegovačka suverenost i olakšao proces ustavnih promjena koji je u tijeku', kaže se u prihvaćenoj rezoluciji. 

Od hrvatske se vlade traži da 'razmotri svoju politiku dvojnog državljanstva, posebice glede hrvatskih državljana sa stalnim prebivalištem u BiH', te se poziva hrvatsku vladu i Europsku komisiju 'da pronađu pošteno i održivo rješenje za te građane'. 

U rezoluciju su uključena dva amandmana koje su predložile njemačke zastupnice Zelenih, Franziska Katharina Brantner i Heide Ruehle. U prvom amandmanu se izražava zabrinutost zbog negativnog raspoloženja prema manjinskoj populaciji homoseksualaca za što su dokaz 'nedavni homofobni napadi na Gay pride paradu u Zagrebu'. 

Hrvatsku se vladu poziva da 'osudi i procesuira političku mržnju i nasilje protiv manjina i poziva na provedbu Zakona protiv diskriminacije'.

U drugom prihvaćenom amandmanu zastupnice Zelenih su predložile da se u dijelu teksta koji govori o borbi protiv korupcije uključi i područje urbanog planiranja i građevinskog sektora.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europski parlament: European Parliament resolution on the 2009 progress report on Croatia
  • EurActiv: Croatia's accession negotiations set to conclude this year