naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pusić: Hrvatska treba do ljeta riješiti 16 ključnih zadaća u pregovorima s EU

Hrvatska do ljeta treba riješiti 16 ključnih zadaća u pregovorima s EU-om kako bi oni mogli biti završeni do kraja ove godine, kazala je u srijedu 10. veljače u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU-u Vesna Pusić.  

Nacionalni odbor identificirao je 16 ključnih problema koji sprječavaju bilo otvaranje bilo zatvaranje pregovora u 16 poglavlja, kazala je Pusić u izjavi za novinare nakon sastanka, na kojem je prvi put sudjelovala i premijerka Jadranka Kosor. 

Sjednici su nazočili i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, glavni pregovarač Vladimir Drobnjak te voditelji pregovora u svim neriješenim poglavljima.  

Riječ je o pet poglavlja u kojima pregovori još nisu otvoreni (Okoliš, Ribarstvo, Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje) te 11 u kojima ih treba zatvoriti. 

'Sve te ključne, glavne zapreke treba razriješiti u prvoj polovici ove godine', kazala je Pusić. Neke se, po njezinim riječima, odnose na donošenje zakona, druge na ustavne promjene i donošenje zakona koji se na njima temelje, zatim na uspostavu nekih institucija, dokaze provedbe određenih zakona te funkcioniranje institucija koje su već uspostavljene, dok u nekim slučajevima postoje politički problemi. 

Konkretno, neke zadaće ovise o novcu, primjerice u poglavlju Okoliš, za neke je potreban dodatni politički i diplomatski angažman, a jedan od čisto tehničkih primjera su i novi kavezi za kokoši nesilice.  

Preostalih pet poglavlja trebalo bi biti otvoreno do ljeta, u veljači i travnju, dok bi u drugoj polovici godine trebalo zatvoriti najosjetljivija poglavlja poput pravosuđa te neka koja su vezana uz tehničke aranžmane unutar EU-a, kazala je Pusić. 

Na sastanku je bilo riječi i o pripremama za povlačenje sredstava iz europskih fondova nakon ulaska u EU (26 milijardi kuna za 2012. i 2013.) te provedbi reformi koje se odnose na poglavlje Pravosuđe i temeljna prava. 

Otvaranje tog poglavlja ovisi o punoj suradnji s Haaškim sudom, no Hrvatska je, smatra Pusić, 'na dobrom putu', 'na pragu' da preda pregovaračko stajalište i u tom poglavlju. 

'Politička dimenzija u drugim poglavljima ne postoji', kazala je Pusić. 'Hrvatska ovisi o svojoj sposobnosti, spremnosti da se ti preduvjeti ispune', istaknula je. 

Točan datum ulaska u EU, 2012. ili 2013., ovisi o dužini procesa ratifikacije Ugovora o pristupanju RH EU-u u 27 država članica EU-a, što može potrajati 12 do 18 mjeseci, objasnila je Pusić. 

Premijerka Jadranka Kosor istaknula je nakon sastanka da je završetak pregovora s EU-om ove godine jedan od glavnih ciljeva hrvatske Vlade.  

Kosor je najavila da će se redovito sastajati s pregovaračima, 'najmanje jednom mjesečno, a po potrebi i više'. 

Članove Odbora premijerka je izvijestila o stanju u najtežim poglavljima poput pravosuđa. 

'Jučer je održana sjednica Savjeta za suradnju s Haaškim sudom (ICTY) i dogovorili smo se da radna skupina koji neprekidno radi pošalje novo izvješće do kraja ovoga tjedna, ali i da se svaki tjedan ili deset dana šalje izvješće glavnom haaškom tužitelju o onome što se radi i vjerujem da će se sve to u konačnici prepoznati i da ćemo riješiti i to poglavlje', kazala je Kosor. 

Kosor očekuje da će na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 19. veljače biti otvorena 'najmanje dva poglavlja'. 

Tri poglavlja, Okoliš, Ribarstvo i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, do sada nisu otvorena jer Slovenija u tim poglavljima ima 'sadržajne primjedbe.'  

Hrvatska premijerka je rekla da je formirano povjerenstvo u kojem će se nalaziti ministri i koje će raditi na pripremi za povlačenje sredstava iz fondova EU-a. 

'Tražim od ministara da od sada osobno nadziru sve procese vezane za završetak pregovora', naglasila je Kosor. 

Hina