naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP prihvatio rezolucije o napretku Makedonije i Turske

Zastupnici Europskog parlamenta prihvatili su u srijedu 10. veljače na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rezolucije o napretku Makedonije i Turske, u kojima su pozvali na što skorije otvaranje pregovora sa Skopljem, dok je Turska upozorena zbog ograničenog napretka u ispunjavanju kopenhaških kriterija.  

Zastupnici su u rezoluciji zatražili od Europskog vijeća da na svom sastanku u ožujku ove godine prihvati preporuku Europske komisije o otvaranju pregovora s Makedonijom, koja ima kandidatski status od prosinca 2005. 

Jedan od glavnih razloga zašto Makedonija toliko dugo čeka na otvaranje pregovora jest spor s Grčkom oko imena zemlje.  

Europski parlament je zatražio od Grčke i od Makedonije da 'udvostruče napore na najvećoj razini kako bi se pronašlo uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje imena'. 

Grčka osporava pravo Makedoniji na njezino ustavno ime, smatrajući da ono pripada njezinoj povijesnoj baštini. 

Europski parlament je u svojoj rezoluciji istaknuo da je Turska, koja je započela pregovora u listopadu 2005. godine, ostvarila djelomičan napredak.  

Otvaranje pregovora s Turskom 'bilo je početak dugotrajnog procesa s otvorenim ishodom', kaže se u rezoluciji. Zastupnici su izrazili žaljenje što Turska ne provodi Protokol iz Ankare več četvrtu godinu zaredom, koji predviđa normalizaciju odnosa s Ciprom.  

Turska ne dopušta pristajanje ciparskih brodova i zrakoplova u svoje luke. Cipar je već godinama podijeljen na turski i grčki dio, a međunarodna zajednica ne priznaje samoproglašenu Tursku republiku Cipar. 

Zastupnici su pozvali Ankaru da dade 'konkretni doprinos' rješavanju ciparskog problema. Europski parlament je pozdravio pomake u demokratizaciji turskog društva te omogućavanje televizijskog programa na kurdskom jeziku.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europski parlament: European Parliament resolution on the 2009 progress report on the former Yugoslav Republic of Macedonia
  • Europski parlament: European Parliament resolution on Turkey's progress report 2009
  • EUobserver: Parliament urges EU to open accession talks with Macedonia