naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kallas za uvođenje jedinstvenih europskih pravila o tjelesnim skenerima

Europski povjerenik za promet Siim Kallas rekao je da će Europska komisija u travnju predstaviti izvješće o utjecaju tjelesnih skenera na zdravlje, privatnost i sigurnost. 

'Općenita sigurnost i sigurnost putnika glavni je prioritet za mene kao povjerenika za promet', rekao je Kallas u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o korištenju tehnologije tjelesnih skenera u zračnim lukama. 

Izvješće će biti temelj za odluku o uvođenju europskih pravila o skenerima. 

Kallas kaže da je jasno da prijetnja civilnom zračnom prometu postoji, čemu je jedan od dokaza neuspjeli atentat u prosincu u zrakoplovu na liniji Amsterdam-Detroit. Međutim, pitanje je koliko bi uvođenje strožih mjera koje zadiru u privatnost doprinijelo borbi protiv terorizma i tako bilo opravdano, dodaje on. 

Nizozemska i Velika Britanija uvele su tjelesne skenere u svoje zračne luke a neke druge zemlje također razmatraju tu mogućnost. Europski parlament 2008. odbio je prijedlog Komisije po kojem su se trebala uvesti zajednička pravila o toj tehnologiji. 

'Imam namjeru predstaviti vam u travnju izvješće o tehnologiji i njezinom korištenju u zračnim lukama EU-a. To izvješće bavit će se pitanjima koja su iznesena u rezoluciji EP-a iz 2008. Moramo ozbiljno razmotriti ta pitanja', rekao je Kallas. 

Europa bi se morala odlučiti je li bolje to pitanje riješiti na nacionalnoj ili na europskoj razini. 'Po mojem mišljenju, europski okvir bio bi bolji. Europski okvir jamči jedinstvene standarde, i u smislu sigurnosti i u smislu poštivanja individualnih prava', rekao je. 

Estonski povjerenik naglasio je ipak da tjelesni skeneri nisu univerzalni lijek i da borba protiv terorizma zahtijeva više koordiniranih mjera.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Commissioner favours EU rules on body scanners