naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Slovenija suglasna s otvaranjem poglavlja ribarstvo i okoliš

Na pristupnoj konferenciji Hrvatske i Europske unije idućeg tjedna Slovenija će dopustiti otvaranje pregovaračkih poglavlja ribarstvo i okoliš, potvrdio je u petak 12. veljače glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic.  

'Danas u Bruxellesu još razgovaramo o ta dva poglavlja, ali pregovori idu u pravom smjeru i očekujemo da će ih Hrvatska 19. veljače na pristupnoj konferenciji moći otvoriti', rekao je Balažic u petak za Slovensku tiskovnu agenciju STA. 

Slovenski premijer Borut Pahor u četvrtak navečer u Bruxellesu je rekao da očekuje da će Hrvatska na pristupnoj konferenciji idućeg tjedna otvoriti najmanje dva od tri pregovaračka poglavlja na koje je do sada Slovenija imala 'sadržajne prigovore', ne specificirajući pojedinosti. 

Balažic je danas pojasnio da se radi o poglavljima ribarstvo i okoliš, te da će Slovenija skinuti svoje dosadašnje rezerve uz njihovo otvaranje. Slovenske sadržajne rezerve uz ta poglavlja bile su vezane na hrvatske obveze iz sporazuma o nuklearci Krško, pitanja slovenskih ribolovnih prava ugrađenih u bilateralni sporazum o malograničnom prometu i suradnji (SOPS), te na pitanja primjene hrvatskog zakona o ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP) u Jadranu, pojasnio je Balažic. 

'Mislimo da će slovenski interesi biti dobro zaštićeni i uneseni u zajednička pregovaračka stajališta EU-a prema Hrvatskoj', dodao je glasnogovortnik Balažic. 

Poglavlje o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici, koje se tiče i pitanja dobrosusjedstva, još nije spremno za otvaranje i to će biti predmet razgovora idućih mjeseci, rekao je glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova. 

Hina