naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Hrvatska otvara pregovore u poglavljima Ribarstvo i Okoliš

Hrvatska će u petak 19. veljače napokon moći otvoriti pregovore u poglavljima Ribarstvo i Okoliš nakon što je Slovenija najavila da će ukloniti svoje rezerve glede tih poglavlja.  

Na prvoj od tri predviđene međuvladine konferencije o pristupanju pod španjolskim predsjedanjem Hrvatska će učiniti dodatna dva koraka u pravcu završetka pregovora do kraja ove godine. 

Slovenski premijer Borut Pahor prošli je tjedan rekao da očekuje da će Hrvatska na pristupnoj konferenciji u petak otvoriti najmanje dva od tri pregovaračka poglavlja na koje je do sada Slovenija imala 'sadržajne prigovore', ne specificirajući pojedinosti. 

Uz Ribarastvo i Okoliš Slovenija još drži blokiranim i poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, ali to poglavlje, prema slovenskim izvorima, još nije spremno za otvaranje. 

S dva nova otvorena poglavlja, Hrvatska će imati ukupno 30 otvorenih poglavlja od njih 33 o kojima se vode pregovori. Broj zatvorenih poglavlja ostaje 17.  

Na sljedećoj pristupnoj konferenciji u travnju, Hrvatska bi trebala otvoriti pregovore u tri preostala poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, a neka poglavlja bi trebala biti i zatvorena.  

Pregovori u najtežem poglavlju Pravosuđe i temeljna prava trebali bi se otvoriti nakon što je i Nizozemska, kao posljednja članica EU-a od njih četiri koji su dugo blokirali to poglavlje zbog primjedbi haškog tužitelja na hrvatsku suradnju s ICTY-em, prošli tjedan uklonila svoje rezerve. 

Što se tiče poglavlja Tržišno natjecanje, Hrvatska bi i tu uskoro trebala dobiti zeleno svjetlo nakon što je raspisan novi natječaj za privatizaciju brodogradilišta. 

Hina