naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
ECB: Grčka mora postrožiti revizorske procedure

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet pozvao je dugovima pritisnutu Grčku da postroži revizorske procedure, upozorivši kako se neprovjereni podaci nisu smjeli tolerirati.  

'Grčka mora postrožiti mehanizme provjere podataka', kazao je Trichet u intervjuu za radio RTL. Plasiranje statističkih podataka koji nisu podvrgnuti odgovarajućoj provjeri nije se smjelo tolerirati i nije prihvatljivo, dodao je.

Grčka u listopadu izabrana vlada izazvala je konsternaciju unutar 16-člane eurozone kada je izvijestila o javnom deficitu u visini 12,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te razinu javnog duga od 113 posto BDP-a. 

Usporedbe radi, u EU-u je gornja granica za proračunski manjak tri posto BDP-a dok plafon za zaduženost iznosi 60 posto BDP-a. 

Na izvanrednom sastanku u Bruxellesu prošloga četvrtka EU je izrazila podršku grčkim nastojanjima da uspostavi kontrolu nad proračunskim manjkom i ukupnom zaduženošću ali nije toj zemlji ponudila nikakvu konkretnu pomoć. 

Trichet ističe da je zadovoljan potezima grčke vlade vezanim uz suočavanje s financijskim poteškoćama. 'Ti su potezi dovoljni, radi se o ozbiljnoj inicijativi', kazao je. 

'Čekam da počne realizacija grčkog plana oporavka pod nadzorom europskih zemalja', dodao je u odgovoru na pitanje vezano uz sastanak ministara financija EU u Bruxellesu u ponedjeljak 16. veljače. 

Očekuje se da će se ministri na tome sastanku dogovoriti niz izvanrednih mjera usmjerenih na pomoć u oporavku te zemlje koju su ogromni deficit i nepouzdani podaci učinili najslabijom karikom za ulagače u eurozonu. 

Vezano uz tržišna strahovanja da bi i druge zemlje eurozone mogla zadesiti slična sudbina, Trichet je kazao kako nema razloga sumnjati u istinitost i transparentnost ijedne europske zemlje. 

Njemački poslovni dnevni list Handelsblatt u međuvremenu je izvijestio da je dobio na uvid dokument u kojemu ECB iznosi zahtjeve prema Grčkoj a pripremljen je za sastanak ministara financija eurozone. 

Prema tome dokumentu, ECB sugerira ministrima financija EU da pomoć Grčkoj u prevladavanju dužničke krize uvjetuju većim proračunskim rezovima, podizanjem stope PDV-a i uvođenjem još viših trošarina na luksuznu robu i energiju, piše njemački dnevnik. 

Samo će ti potezi osigurati ostvarenje ciljanog smanjenja proračunskog manjka u ovoj godini na 8,7 posto, s prošlogodišnjih 12,7 posto BDP-a, smatraju u ECB-u.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: ECB and Greece tussle over extra austerity measures