naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europa preuzima kontrolu nad grčkim proračunskim suverenitetom

Grčki partneri u eurozoni preuzeli su kontrolu nad proračunskim suverenitetom te zemlje, poručivši Ateni da ih u roku od 30 dana mora uvjeriti da će uspješno skresati proračunsku potrošnju.  

Sumnjajući da će najavljene grčke mjere zakrpati ogromne rupe u proračunu, europski ministri financija pripremaju radikalne nove mjere kresanja potrošnje i podizanja poreza koje će nametnuti Grčkoj na temelju netom dogovorenih propisa o glasanju u Europskoj uniji. 

'Ako uočimo da se određeni rizici počinju materijalizirati, grčka vlada pristala je poduzeti dodatne mjere' kako bi se spriječio daljnji rast proračunskog manjka, kazao je predsjednik eurozone, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker. 

Tako su u ponedjeljak u Bruxellesu ministri financija članica eurozoene najavili da će na sastanku zakazanom 16. ožujka donijeti odluku o daljnjim grčkim mjerama na temelju kvalificirane većine, što znači da će zapravo isključiti Atenu iz procesa odlučivanja o vlastitom proračunu. 

Juncker je kazao da su u pripremi planovi o podupiranju eura u slučaju eskalacije grčke krize, poručivši spekulantima u Aziji i anglo-saksonskom svijetu da njihovi nesmiljeni napadi na Grčku neće uroditi plodom. 

'Financijska tržišta i te kako griješe, misleći da mogu uništiti Grčku', poručio je čelnik eurozone, ujedno luksemburški premijer. 

Prethodno je grčki ministar financija George Papakonstantinu upozoravao da će samo 'eksplicitna poruka' o financijskoj pomoći Bruxellesa odvratiti napad tržišnih spekulanata. 

Atena je ipak pristala provesti u djelo nove prijedloge i srezati proračunski manjak i razinu duga ako u sljedećih mjesec dana ne uvjeri partnere u eurozoni da će na temelju vlastitih mjera ostvariti ciljanu razinu manjka i duga za 2010., kazao je Juncker. 

Dodatne mjere 'trebale bi se fokusirati na rezanje potrošnje' ali i obuhvatiti 'mjere povećanja proračunskih prihoda', koje bi mogle obuhvatiti 'povećanje PDV-a' i 'uvođenje dodatnih trošarina na luksuznu robu, uključujući privatne automobile', pojasnio je Juncker. 

Što se tiče planova o pomoći Grčkoj, za koje je predsjednik eurozone prethodno kazao da se mogu koordinirati samo na bilateralnoj razini, francuska ministrica financija Christine Lagarde kazala je da 'u obzir dolazi nekoliko rješenja'. 

Pritom je glasnogovornik njemačkog ministarstva financija u ponedjeljak upozorio da se uspostavom fonda EU-a za pomoć Grčkoj neće se riješiti dužnički problemi vlade u Ateni, odbacivši time ideju koja se ovih dana razmatrala u Njemačkoj.  

'Ne čini se da bi se time riješili navedeni problemi', kazao je glasnogovornik ministarstva Michael Offer na redovnoj tiskovnoj konferenciji, ističući kako Grčkoj ne preostaje ništa drugo doli konsolidirati državne financije.

Na zamisao o uspostavi fonda osvrnuo se i državni tajnik u njemačkom ministarstvu financija Steffen Kampeter u radijskom intervjuu tijekom vikenda, u kojem je pozvao Grčku da ubrza provedbu reformi.  

'Morat ćemo odlučiti o eventualnoj uspostavi fonda za eurozonu po uzoru na MMF', ustvrdio je, govoreći o planovima za budućnost. 'O tome će se svakako raspravljati, kao o svojevrsnom vidu zaštite', dodao je.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: EU finance ministers to pressure Greece on reform