naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Cilj EU-a do 2020. je 40 posto mladih s fakultetskom diplomom

Cilj Europske unije je osigurati da do 2020. godine 40 posto mladih u dobi između 30 i 35 godina ima fakultetsku diplomu, posebno u svjetlu činjenice da trenutno na tržištu rada ima više mjesta za one s visokim obrazovanjem nego za niskokvalificirane, rekla je europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Andrula Vasiliu.  

Kako u utorak piše agencija Agence Europe, ona je na sastanku ministara obrazovanja EU-a u ponedjeljak naglasila da su 'obrazovanje i obučavanje preduvjeti za bilo kakav budući razvoj'.

 Japan i Sjedinjene Države već su postigle cilj o preko 40 posto visokoobrazovanih, dok Europa trenutno stoji na 31 posto. 

Ako Europska unija, koja priprema strategiju EU 2020., ne stavi obrazovanje i obučavanje u središte svojih prioriteta, neće naći put prema održivom i uravnoteženom rastu, a njezini napori u promidžbi rasta i zapošljavanja, zajedno s ravnopravnošću i socijalnom kohezijom, bit će uzaludni, poruka je koju su odaslali ministri za obrazovanje EU-a nakon sastanka. 

Oni su se složili da je potrebno moderno i visoko kvalitetno poučavanje u Europi, ne sustav koji je jednoobrazan, već usporedivi i kompatibilni sustavi. Da bi se to postiglo potrebne su učinkovitije i ciljane reforme, te veće investicije, ali one moraju biti racionalnije raspoređene.

Učitelji i profesori moraju za fokusirati na cjeloživotno učenje, a treba promovirati i mobilnosti i profesora i učenika. 

Konačno, sveučilišta moraju biti transparentnija, otvorenija vanjskom svijetu a partnerstva sveučilišta i svijeta rada moraju postati pravilo a ne izuzetak, zaključeno je. 

'Ako želimo prevladati krizu, obrazovanje i obučavanje moraju biti u središtu naših ekonomskih razmatranja', rekao je španjolski ministar obrazovanje Angel Gabilondo Pujol, čija zemlja u ovom polugodištu predsjeda EU-om. 

Hina