naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska je blizu otvaranja pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje

Hrvatska se približila otvaranju pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje i to će se pitanje uskoro naći na dnevnom redu Europske komisije, koja će nakon toga uputiti svoj prijedlog Vijeću EU-a, doznaje se u srijedu 17. veljače od visokog dužnosnika Europske komisije u Bruxellesu.  

'Od Hrvatske smo dobili dodatne informacije koje smo tražili i sada radimo na izradi mjerila. Naše je stajalište da se sada mogu otvoriti pregovori u tom poglavlju, ali to treba još proći na kolegiju povjerenika i onda se prijedlog upućuje Vijeću EU-a', rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan. 

Dodatne informacije tiču se procjene vrijednosti pomorskog dobra na kojima se nalaze brodogradilišta, za koje je hrvatska vlada prije nekoliko dana raspisala novi natječaj za privatizaciju. 

'Sada imamo jasniju predodžbu o vrijednosti pomorskog dobra, odnosno o tome koliki je udio države u brodogradilištima', dodao je izvor. 

Hrvatska je raspisala drugi natječaj za privatizaciju brodogradilišta, nakon onoga iz kolovoza prošle godine, na koji su do roka, kraja rujna, pristigle samo dvije ponude koje vlada nije prihvatila jer nisu zadovoljavale obvezne uvjete natječaja. 

Pitanje brodogradilišta vezano je uz otvaranje pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje zbog nedopuštenih državnih potpora koje Hrvatska isplaćuje. U dogovoru s Europskom komisijom, hrvatska je vlada dogovorila restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta kroz privatizaciju. Proces restrukturiranja trebao bi omogućiti da brodogradilišta opstanu na tržištu bez pomoći države. 

Hrvatska bi uskoro trebala otvoriti pregovore i u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, koje je nekoliko zemalja članica EU-a držalo blokiranim zbog primjedbi glavnog haškog tužitelja o nedovoljnoj suradnji s Haškim sudom. 

Izvor iz Europske komisije rekao je da je Hrvatska u tom poglavlju u posljednje dvije godine na zakonodavnom planu uspostavila sustav koji je uglavnom sličan onome u zemljama članicama EU-a i da je sada potrebno pokazati da taj sustav djeluje i da daje rezultate. 

Upitan hoće li se za zatvaranje pregovora u tom poglavlju tražiti da sadašnji napori u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj, odnosno slučajevi koji se u toj borbi otvaraju, završe osuđujućim presudama, izvor je rekao da Komisija to ne može tražiti. 

'Nikada od Komisije nećete čuti da nam trebaju presude. Ono što je potrebno jest da uspostavljeni sustav u tom poglavlju bude učinkovit, da daje rezultate', rekao je. 

Hina