naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija prijeti širenjem istrage o prikrivanju državnog duga

Europska komisija poručila je da će proširiti istragu o složenim valutnim transakcijama kojima je Grčka pokušavala prikriti prave razmjere državnog duga ako se pokaže da su se njima služile i druge članice EU-a.

Europski statistički ured Eurostat pokrenuo je tijekom vikenda istragu o Grčkoj slijedom medijskih izvješća da su američke investicijske banke osigurale Ateni financijske instrumente kojima je prikrivala stvarnu razinu državnog duga. 

U govoru na sastanku ministara financija članica Europske unije, održanom u utorak u Bruxellesu, novi povjerenik EU za gospodarstvo Olli Rehn kazao je da Grčka ima rok do 19. veljače da opravda upotrebu takvih instrumenata, dodavši da bi se istraga o njihovoj primjeni mogla proširiti i na druge zemlje. 

'Ako se pokažu opravdanima očekivanja da su se takvim tehnikama uz Grčku služile i druge članice, zatražit ćemo od njih informacije', kazao je Rehn. 

Eurostat nema dokaza da su se druge članice služile takvim instrumentima kako bi prikrile stvarnu razinu duga, ta ali agencija donedavno nije znala ni da se njima služi Grčka, podsjetio je Rehn. 

Tijekom vikenda mediji su izvijestili da je za takvim instrumentima posegnula i Italija, također kronično sklona neumjerenoj proračunskoj potrošnji. 

Španjolska ministrica gospodarstva i aktualna predsjedateljica vijeća ministara EU Elena Salgado kazala je da investicijske banke nisu Španjolskoj ponudile takve proizvode.  

'Da je takav prijedlog iznesen, ne bi bio prihvaćen, ali prijedloga u tom smjeru nije bilo', ustvrdila je Salgado. 

Povjerenik EU za gospodarstvo Olli Rehn upozorio je i tvrtke da će Europska komisija, 'bude li potvrđeno da su pojedine investicijske banke bile uključene u takve transakcije, morati provjeriti jesu li poštovani odgovarajući propisi'. 

Investicijska banka Goldman Sachs navodno je za Grčku početkom 2002. aranžirala transakciju u okviru koje su grčke državne obveznice nominirane u dolarima i jenima prodane, potom kupljene obveznice u eurima, da bi nakon isteka dogovorenog roka Atena otkupila svoje obveznice u dolarima i jenima. 

Vlade koje žele kupiti devize često se služe takvim transakcijama, pri čemu je u grčkom slučaju upitna valjanost valutnih tečajeva. 

U izvješćima se naznačuje da je Goldman Sachs namještao tečajeve kako bi Atena dobila daleko veći iznos u eurima no što bi mogla dobiti na temelju stvarne tržišne vrijednosti grčkih obveznica iskazanih u jenima/dolarima.(Hina)

 

Više o tome:

  • Španjolsko EU predsjedništvo: The Ecofin Council urges Greece to apply an “ambitious package” of structural reforms
  • EUobserver: Brussels threatens to widen net on currency swaps