naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU će idući tjedan preporučiti otvaranje pregovora s Islandom

Europska komisija preporučit će idući tjedan da EU počne pregovore o pristupanju s Islandom, koji se nada da će u Uniju ući 2012., rekao je jedan europski dužnosnik.  

'Europska će komisija 24. veljače objaviti svoje mišljenje u kojem preporuča početak pristupnih pregovora' s Islandom, rekao je neimenovani dužnosnik u utorak 16. veljače za Reuters. 

Island se nada da će brzo završiti pristupne pregovore jer je kao član Europskog ekonomskog prostora (EEA) mnogo bolje pripremljen od ostalih kandidata za članstvo, a član je i schengenskog prostora bez unutarnjih granica. 

Put prema EU-u mogao bi mu ipak usporiti spor s Nizozemskom i Velikom Britanijom zbog duga od pet milijardi američkih dolara koje su njihove štediše izgubili u propasti islandskih banaka potkraj 2008. 

Tri zemlje pokušavaju dogovoriti kako bi Island mogao vratiti taj novac. Island očekuju i teški pregovori s EU-om o ribarenju u njegovim vodama.  

Ta je zemlja odlučila zatražiti članstvo u EU-u jer je teško pogođena globalnom financijskom krizom.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: EU to recommend start of Iceland talks, says official