naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Fuele u Zagrebu i Skopju, u zemljama regije Ashton i Leterme

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Štefan Fuele dolazi ovoga tjedna u Zagreb povodom inauguracije novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a u posjetu zemljama regije su i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i belgijski premijer Yves Leterme.  

Fuele je u srijedu 17. veljače kazao skupini novinara u Bruxellesu da će boravak u Zagrebu iskoristiti za susrete s predstavnicima hrvatske vlade i oporbe te s čelnicima zemalja regije. 

'Veselim se suradnji s novim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. Njegova inauguracija bit će prigoda ne samo za susrete s predstavnicima hrvatskih vlasti nego i za susrete s vođama zemalja regije', rekao je Fuele, koji će nakon Zagreba u petak otputovati u Skoplje. 

Fuele dolazi u Zagreb u srijedu navečer, a odmah po dolasku imat će radnu večeru s ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem, ministrom pravosuđa Ivanom Šimonovićem i glavnim pregovaračem Vladimirom Drobnjakom. 

U četvrtak, prije inauguracije, Fuele će se sastati s premijerkom Jadrankom Kosor, a popodne je predviđen kratki susret s Josipovićem te s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem. 

'Europske integracije najbolji su put za osiguranje stabilnosti i prosperiteta. To je moja glavna poruka ne samo Hrvatskoj, nego i drugim zemljama u regiji. Europska komisija bit će pouzdan partner tim zemljama u njihovim naporima na tom putu. Moja je glavna zadaća da osiguram potporu zemljama regije u obavljanju toga posla', rekao je Fuele. 

Ashton, koja je u ponedjeljak posjetila Ljubljanu, bit će od srijede do petka u posjetu BiH, Srbiji i Kosovu gdje bi trebala susresti političke dužnosnike kao i predstavnike civilnog društva i različitih misija EU-a u regiji. 

'Zapadni Balkan je najveći prioritet vanjske politike EU-a', rekla je Ashton u priopćenju u kojem potvrđuje 'europsku perspektivu čitave regije'. 

Belgijski premijer Leterme, u okviru turneje po zemljama zapadnog Balkana pred belgijsko predsjedavanje EU-om u drugoj polovici ove godine, u utorak je bio u Tirani i Podgorici, a u srijedu je u posjetu Beogradu, zadnjoj etapi turneje.  

U Tirani gdje je proveo nekoliko sati, belgijski premijer susreo se s albanskim kolegom Salijem Berishom kojeg je uvjerio u podršku svoje zemlje integraciji Albanije u EU.  

'Mislimo da je prijam Albanije u EU ključni čimbenik za stabilnost Balkana', kazao je Leterme na konferenciji za tisak.  

U srijedu se Letermea očekuje u Beogradu gdje će ga primiti srbijanski predsjednik Boris Tadić. Srbija je aplicirala za članstvo u EU 22. prosinca.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: EU Commissioner Štefan Füle visiting Croatia