naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova EU

U petak 5. i subotu 6. ožujka u Cordobi održat će se neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a. Riječ je o neformalnom sastanku koji se u bruxellskom žargonu naziva 'Gymnich', prema imenu dvorca pored Bonna, gdje je prvi put 1974. godine održan takav sastanak.  

'Gymnich' se održava dvaput godišnje, svako rotirajuće predsjedništvo organizira po jedan takav sastanak. Na prvom 'Gymnichu' na kojem će sudjelovati visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton razgovarat će se o ulozi Europske unije na Bliskom istoku, odnosima s novim i sve jačim čimbenicima na svjetskoj političkoj pozornici poput Kine ili Indije te o zapadnom Balkanu. Razgovarat će se i Europskoj službi za vanjsko djelovanje (EEAS), novom instrumentu Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a, koja je predviđena Lisabonskim ugovorom. 

Sastanak će završiti konferencijom za novinare španjolskog ministra vanjskih poslova Miguela Angela Moratinosa i visoke predstavnice Catherine Ashton.(Hina)

 

Više o tome:

Španjolsko EU predsjedništvo: Informal meeting of the Foreign Affairs ministers (Gymnich)