naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Kosor i Fuelle o završetku pregovora 2010.

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sastala se u četvrtak 18. veljače s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fuelleom koji je pozdravio značajan napredak Hrvatske u pregovorima s EU-om i naglasio da je 2010. godina kada se očekuje završetak tog velikog i zahtjevnog posla, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću.  

Fuelle je također pozdravio Arbitražni sporazum sa Slovenijom, odlučnu borbu protiv korupcije i izrazio uvjerenje da će Hrvatska nastaviti s maksimalnim naporima u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, dodaje se u priopćenju.  

Istaknuo je da želi vidjeti Hrvatsku u Europskoj uniji 2012. godine, ocijenivši da je ostvarivanje tog cilja važno i za jačanje stabilnosti na cijelom jugoistoku Europe.  

Kosor je kao prioritet vlade navela završetak pregovora 2010., zajedno s jačanjem pravne države i snaženjem hrvatskog gospodarstva.  

Kosor i Fuelle su se složili da je predviđeno otvaranje poglavlja o ribarstvu i okolišu na sutrašnjoj Međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu važan korak prema ostvarivanju zajedničkog cilja završetka pristupnih pregovora.  

Premijerka je svog sugovornika izvijestila o aktivnostima koje vlada kontinuirano provodi s ciljem ispunjavanja europskih standarda, ne samo u poglavljima koja se moraju otvoriti ili o kojima se još pregovora već i u onima koji su privremeno zatvoreni.  

Ponovila je punu potporu susjednim zemljama, spomenuvši pritom hrvatsko-slovensku Inicijativu za euroatlantsku perspektivu jugoistočne Europe i konferenciju koja će se u sklopu te Inicijative održati krajem idućeg mjeseca.  

Hina