naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bugarski premijer poziva gradonačelnike da ne zlorabe europske fondove

Bugarski premijer Bojko Borisov oštro je upozorio gradonačelnike diljem zemlje da ne zlorabe europske fondove, pripremivši isključivo za njih niz uputa koje neće smjeti zanemariti.  

'Ne zaboravite da osam milijuna Bugara čeka i nema što za jesti, dok vam je Europska unija stavila na raspolaganje 6,4 milijardi eura', rekao je Borisov na sastanku s gradonačelnicima u četvrtak 18. veljače u Plovdivu. 

Europska je komisija prošli tjedan deblokirala sedam financijskih programa za Bugarsku ukupne vrijednosti 6,4 milijardi eura, koji su dugo bili blokirani zbog lošeg sustava nadzora trošenja europskog novca u toj zemlji. 

Borisov je gradonačelnike upoznao s nizom pravila za raspolaganje tim novcem. 

'Svaka od tih uputa mora biti poštovana. Oni koji ih u cijelosti neće poštovati neće dobiti novac', poručio, objasnivši da povisuje ton jer dio gradonačelnika 'i dalje misli da može nastaviti raditi kao i prije.' 

Među uputama ističe se 'nezaobilazna' uloga javnih natječaja premda neki gradonačelnici i dalje izravno pregovaraju s ponuđačima koje same izaberu. 

Zabranjeno je također podmićivanje, precjenjivanje naručenih poslova, sklapanje fiktivnih ugovora s nepostojećim dobavljačima te izbor pobjednika natječaja unaprijed. 

Komisija je također u četvrtak obavijestila Sofiju da mora vratiti 20 milijuna eura dodijeljenih 2007. poljoprivrednicima pošto je revizijom utvrđeno da su kao poljoprivredna zemljišta bili prijavljeni javni parkovi i čak groblja. 

Bruxelles je 2008. Bugarskoj zbog zloporaba zamrznuo 825 milijuna eura, od čega je 220 milijuna definitivno izgubljeno.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Bulgarian PM: ‘I am at war with the mafia Octopus’