naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU razmatra pomoć od 25 milijardi eura za Grčku

Europska unija mogla bi ponuditi dugovima opterećenoj Grčkoj do 25 milijardi eura pomoći, izvijestio je u ponedjeljak njemački tjednik Der Spiegel, pozivajući se na prijedloge njemačkog ministarstva financija.  

Iznos koji bi svaka zemlja izdvojila za pomoć izračunavao bi se prema odnosnoj poziciji u Europskoj središnjoj banci, objasnio je Der Spiegel. 

Njemačka će stoga u potencijalnom paketu pomoći sudjelovati s gotovo 20 posto, što je jednako iznosu do pet milijardi eura, u zajmovima i garancijama. 

Europski lideri obećali su solidarnost s Grčkom, čiji se ukupni dug procjenjuje na oko 300 milijardi eura, no EU nije najavio nikakvu konkretnu financijsku pomoć. 

Bruxelles je potvrdio niz mjera kojima će Grčku podvrgnuti novom obliku proračunskog nadzora. 

Grčka se obvezala smanjiti javni dug od 12,7 posto bruto domaćeg proizvoda za četiri postotna boda tijekom 2010. Dopuštena visina manjka za zemlje koje koriste jedinstvenu valutu euro jest tri posto BDP-a. Atena je također najavila veliki program štednje koji će kontrolirati Europska komisija. 

 

Više o tome:

EUobserver: Reports put Greek bail-out at €25bn