naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predložila produljenje trgovačkih povlastica za zapadni Balkan

Europska komisija u ponedjeljak 22. veljače je predložila produljenje automatskih trgovačkih povlastica za zemlje obuhvaćene Procesom stabilizacije i pridruživanja do 2015. godine.  

Europska komisija predlaže produljenje autonomnih trgovačkih povlastica koje Europska unija odobrava zemljama zapadnog Balkana do 2015. godine. Cilj prijedloga je osigurati da zapadnobalkanska gospodarstva nastave uživati koristi od neograničenog bescarinskog pristupa tržištu EU-a za gotovo sve proizvode podrijetlom s toga područja. 

Europska unija zaključila je Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa svim zemljama u regiji, osim s Kosovom, koje se u priopćenju naziva 'carinsko područje Kosovo', jer pet od 27 zemalja članica ne priznaje njegovu neovisnost.  

Procesom stabilizacije i pridruživanja obuhvaćene su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Kosovo.  

Autonomne trgovačke povlastice koristit će se u slučajevima kada su povoljnije od odredbi koje predviđa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ove trgovačke povlastice posebno su važne za Kosovo, jer je ono jedino koje nema potpisani SSP-a niti ima ikakvih naznaka kada bi moglo započeti pregovore o zaključenje toga sporazuma.  

Sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju predviđaju također slobodan pristup tržištu EU-a, od dana njegova potpisivanja, dok se tržišta tih zemalja za proizvode EU-a otvaraju postupno. 

Prijedlog je upućen na razmatranje u Vijeće EU-a i Europski parlament, a trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2011.(Hina) 

 

Više o tome:

Rapid: European Commission proposes to renew autonomous trade preferences for the Western Balkans