naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU opovrgnuo medijske napise o 20 mlrd eura vrijednom planu pomoći za Grčku

Europska komisija u ponedjeljak 22. veljače je opovrgnula napise njemačkog tiska da Europska unija planira s 20-25 milijardi eura pomoći Grčkoj, a njemački ministar financija kazao je da nije donesena odluka o pomoći za posrnulu članicu eurozone.  

Po pisanju tjednika Der Spiegel, njemačko ministarstvo financija izradilo je nacrt plana prema kojem bi zemlje članice eurozone pružile pomoć Grčkoj u iznosu 20 do 25 milijardi eura. 

'Takav plan ne postoji budući da Grčka nije zatražila niti jedan euro financijske pomoći', kazao je glasnogovornik Europske komisije Amadeu Altafaj na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu.  

Na konferenciji za novinstvo u Berlinu glasnogovornik njemačkog ministarstva financija izjavio je pak da Njemačka nije donijela odluku o pomoći za Grčku, dodajući kako očekuje da će dugovima pritisnuta zemlja do travnja moći refinancirati dug. 

Guverner grčke središnje banke u međuvremenu je izjavio da je Grčka spremna poduzeti dodatne fiskalne mjere kako bi se osiguralo ispunjenje zacrtanog smanjenja manjkova, ustvrdivši ipak da financijska tržišta pretjerano reagiraju na grčke financijske probleme. 

'Čak ako se neki rizici i ostvare, poput niske stope rasta, vlada je spremna poduzeti hitne korektivne mjere', kazao je George Provopulos, također član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) u razgovoru za agenciju Bloomberg. 

Der Spiegel je nadalje objavio da je njemačko ministarstvo financija prvotno razmatralo određenu financijsku pomoć za Grčku, koja bi se izračunavala u skladu s udjelom kapitala koji pojedinačna članica drži u Europskoj središnjoj banci (ECB). 

U drugom izvješću tog njemačkog tjednika grčki premijer George Papandreu poručio je Njemačkoj da Atena ne traži pomoć, a kritizirao je Europsku komisiju jer se nije pobrinula da se zemlje članice pridržavaju Pakta o stabilnosti i rastu EU-a koji propisuje gornje granice proračunskog manjka.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: EU, Germany deny Greek bailout plans