naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri poljoprivrede EU za humaniji uzgoj kokoši

Ministri poljoprivrede EU-a odlučili su u ponedjeljak 22. veljače da neće odgoditi uvođenje zabrane uzgoja kokoši nesilica u tijesnim kavezima, planirano za 2012. godine, iako bi zbog toga mogla poskupiti jaja.  

Poljska je predložila da se ta zabrana odgodi za 2017. godine, no Europska komisija smatra da države članice imaju dovoljno vremena da nabave modernije kaveze. Od velikih proizvođača jaja, Njemačka već primjenjuje tu zabranu. 

Europska direktiva predviđa da od 2012. bude dozvoljen uzgoj kokoši koje se slobodno kreću ili u modernijim kavezima. Cilj je da se svakoj kokoši osigura 750 kvadratnih centimetara prostora, za razliku od konvencionalnih kaveza u kojima je 'životni prostor' 550 kvadratnih centimetara po kokoši. 

Po nekim procjenama, proizvodnja jaja u nekim članicama mogla bi se zbog promjene propisa smanjiti do 30 posto, što će sigurno utjecati na njihovu cijenu. 

Potražnja za jajima kokoši koje se slobodno kreću stalno raste. Dok su 1990. one činile samo tri posto ukupnog broja kokoši u EU, 2008. su dostigle 12 posto. 

'Zabrana tijesnih kaveza za kokoši usvojena 1999. važna je etapa za dobrobit životinja u EU. Predložiti odgodu zabrane bio bi velik korak unatrag za dobrobit kokoši nesilica', rekao je europski povjerenik za zdravlje John Dalli. 

Dalli je ocijenio da 'sve države članice EU-a imaju dovoljno vremena za primjenu zabrane 1. siječnja 2012.' 

'Svaka kokoš ima prostor koji je manji od lista papira formata A4. Osim toga, u kavezima nema materijala koji bi one mogle grebsti niti gnijezda tako da se kokoši ne mogu prirodno ponašati', objašnjavaju iz organizacije za zaštitu prava životinja Gaie iz Belgije. 

Kada je riječ o uzgoju pilića radi mesa, dogovor o njihovu minimalnom životnom prostoru EU je postigao 2007. godine.(Hina) 

 

Više o tome:

Vijeće EU: 2995th Council meeting Agriculture and Fisheries