naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri EU-a razmatraju jačanje europske obrane

Ministri obrane EU-a, okupljeni u srijedu 24. i četvrtak 25. veljače u Palma de Mallorci, razmotrit će mogućnosti za jačanje vojne suradnje koju omogućuje Lisabonski ugovor prvi put od njegova stupanja na snagu u siječnju.

Ministarski sastanak neće ipak biti očekivano vatreno kršenje nove šefice europske diplomacije Catherine Ashton, koja je otkazala dolazak jer će predstavljati EU na inauguraciji novog ukrajinskog predsjednika. 

Neki se ipak nadaju da će na sastanku saznati više o njezinim 'namjerama', jer se, 'zahvaljujući Lisabonskom ugovoru, pruža prilika da se osnaži europska obrana, da ona postane vidljivija', rekao je jedan europski diplomat. 

Španjolsko predsjedništvo EU-a postavilo je jačanje, uključivo institucionalno, europske obrane za jedan od svojih 'temeljnih ciljeva'. 

'S Lisabonskim ugovorom kreće se na neki način od nule', rekao je jedan europski diplomat. Ugovor omogućuje skupini država članica koje to žele da surađuju u nekom obrambenom pitanju, a da se druge članice tomu ne mogu usprotiviti vetom. 

Jedini uvjet za uspostavu 'stalne strukturirane suradnje' jest njezino prihvaćanje kvalificiranom većinom glasova. 

Ministri EU-a raspravljat će u srijedu i o europskim vojnim akcijama koje su u tijeku ili u pripremi (Althea na Kosovu, Atalanta protiv gusara, EUTM za obuku somalskih postrojbi i logistička pomoć Haitiju). Institucionalna pitanja bit će na dnevnom redu u četvrtak. 

Nekoliko članica, osobito Francuska, žele da se obrana ne izgubi u budućoj europskoj diplomatskoj službi te da sačuva svoju specifičnost. 

Kakva god bila uloga Ashton, inicijative na tom području u nadležnosti su prije svega država članica. 

Francuska je spremna pružiti primjer, putem francusko-njemačke sigurnosne politike, 'predvodnika paneuropske strategije', kako je 13. veljače objasnio francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner. 

Italija se također nedavno zauzela za uspostavu svojevrsne europske vojske. 

Tu mogućnost, ističu njezini pobornici, otvara Lisabonski ugovor iako priznaje da je 'obrana Europe' zadaća NATO-a, kako naglašavaju mnoge atlantističke članice, na čelu s Velikom Britanijom. 

Ipak, u britanskom vladinom izvješću objavljenom početkom veljače ističe se otvorenost za vojnu suradnju s Europom, u prvom redu Francuskom, radi štednje. 

Povratak Francuske u vojnu strukturu NATO-a u ožujku 2009. mogao bi dakle rezultirati jačanjem europske obrane, kako je Pariz želio, no to još nije izvjesno, piše France presse. 

Francusko-britanska deklaracija iz Saint-Maloa iz prosinca 1998. pozvala je već da se EU-u da 'kapacitet za autonomno djelovanje', no spor oko rata u Iraku 2003. blokirao je napredak. 

Ovaj put, ključan bi mogao biti ishod parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji u svibnju na kojima bi pobijediti mogli konzervativci, još više euroskeptični i atlantistički od laburista.(Hina)

 

Više o tome:

  • Španjolsko EU predsjedništvo: Carme Chacón: “Moving towards a European armed force; step by step, but that is our objective”
  • EUbusiness: EU ministers to explore common defence strategy