naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Google optužen za pokušaj gušenja tržišne utakmice u Europi

Američki softverski div Google priopćio je da je Europska komisija slijedom pritužbi tri kompanije pokrenula istragu o njegovom mogućem kršenju europskih propisa o ravnopravnoj tržišnoj utakmici.  

'Iako svaki slučaj obrađuje drukčija pitanja, u konačnici svi oni postavljaju pitanje nastoji li Google gušiti konkurenciju odnosno štetiti korisnicima i parterima', napisala je u utorak 23. veljače na blogu Julia Holtz, viša savjetnica američke tvrtke za zaštitu tržišne utakmice. 'Odgovor je negativan', naglasila je. 

Žalbe su podnijeli britanska internetska stranica za usporedbu cijena Foundem, francuska pravna tražilica ejustice.fr i Microsoftov Ciao! from Bing. 

Google je kazao da će dostaviti tražene informacije Komisiji, izrazivši uvjerenje da je njegovo poslovanje u skladu s europskim propisima o tržišnoj utakmici. 

Foundem i ejustice.fr izrazili su zabrinutost da je njihovim specijaliziranim pretraživačima namjerno dodijeljen niži rang u rezultatima pretrage, kazala je Holtz. 

'Naši algoritmi usmjereni su tako da prvo rangiraju ono što će ljudima vjerojatno biti korisno i nemamo ništa protiv vertikalnih internet pretraživača', rekla je Holtz. 

Ciao! je pak opisan kao dugogodišnji korisnik Googleove AdSense platforme za prikazivanje oglasa koji se počeo žaliti na standardne uvjete aranžmana nakon što je kompaniju 2008. preuzeo Microsoft.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: EU opens new front line against Google