naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Island može započeti pregovore

Europska komisija je u srijedu 24. veljače preporučila otvaranje pregovora s Islandom, koji bi, ako tu preporuku uvaže zemlje članice EU-a, mogao započeti pregovore krajem ove godine, izjavio je povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Štefan Fuele.  

'Europska komisija je prihvatila mišljenje o islandskoj kandidaturi u kojem je preporučila otvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom', izjavio je na konferenciji za novinare povjerenik Fuele. 

Po ocjeni Komisije, Island je dovoljno spreman za otvaranje pregovora na političkom, gospodarskom i zakonodavnom planu. 

'Ovom odlukom, proširenje EU-a dobiva i sjeverozapadnu dimenziju, a ne samo jugoistočnu', rekao je Fuele. 

Island može brzo završiti pristupne pregovore jer kao član Europskog ekonomskog prostora (EEA) već primjenjuje veliki dio europskog zakonodavstva, a član je i schengenskog prostora bez unutarnjih granica. 

Put prema EU-u mogao bi mu ipak usporiti spor s Nizozemskom i Velikom Britanijom zbog duga od pet milijardi američkih dolara koje su njihove štediše izgubile u propasti islandskih banaka potkraj 2008. godine. 

Britanski i nizozemski štediše izgubili su novac sa svojih računa banke Icesave kada se krajem 2008. urušio financijski sustav na Islandu. Britanija i Nizozemska isplatile su novac u potpunosti svojim štedišama, ali traže povrat od Islanda. 

Komisija ističe da je to bilateralan problem između Islanda i zemalja članica koji ne bi trebao utjecati na pristupni proces. 

Fuele je rekao kako se nada da će Island zajedno s Makedonijom moći otvoriti pregovore krajem ove godine. Na izravno pitanje može li Island još uvijek ući zajedno s Hrvatskom, koja je ušla u završnu fazu pregovora, Fuele je izbjegao izravan odgovor.  

'Nije na Komisiji da izlazi s vremenskom odrednicom', rekao je Fuele, dodavši da se iz ranijih sličnih primjera poput Austrije i Finske može zaključiti da bi pregovori s Islandom mogli trajati oko 14 mjeseci. Austrija i Finska također su bile članice EEA-a i bili su u sličnoj poziciji u kojoj je danas Island.  

Fuele je rekao da je Island okvirno u potpunosti usklađen s jednom trećinom pregovaračkih poglavlja, djelomično usklađen s drugom trećinom, a treća trećina je u potpunosti neusklađena. 

Istaknuo je da će Komisija pozorno pratiti nekoliko poglavlja - ribarstvo, poljoprivreda, okoliš, regionalna politika, sloboda kretanja kapitala, financijske usluge. 'Ali, u ovom trenutku ne vidim nijedan dramatičan problem koji se ne bi mogao riješiti tijekom pristupnih pregovora', rekao je povjerenik.

O dodjeli kandidatskog statusa i datumu početka pregovora odlučuje konsenzusom Europsko vijeće, tijelo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica. Za blokadu početka pregovora dovoljna je samo jedna članica, kao što se to događa Makedoniji, koja unatoč preporuci Europske komisije još nema datum za početak pregovora zbog protivljenja Grčke. 

Islandski parlament odobrio je u prosincu modalitete isplate Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, nakon što su te dvije zemlje obeštetile svoje štediše koje su izgubile novac u islandskoj banci Icesave. 

Međutim, islandski predsjednik Olafur Ragnar Grimsson odbio je potpisati zakon navodeći da se javnost protivi dogovoru vrijednom 3,8 milijardi eura, te je o tome raspisan nacionalni referendum 6. ožujka. Većina građana Islanda smatra da se na porezne obveznike prebacuje odgovornost za nešto za što nisu odgovorni, a dio njih smatra da je to jedini način da se zemlja vrati u normalno ekonomsko stanje, da se osigura pristup međunarodnim tržištima i da se priključi Europskoj uniji. 

Europska komisija je u svome mišljenju navela da je Island demokratsko društvo s velikim demokratskim tradicijama, da se poštuje podjela između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. 

Kaže se da je islandski pravosudni sustav uspostavljen prema visokim standardima, ali da određena zabrinutost postoji 'glede neovisnosti pravosuđa,posebice kod imenovanja sudaca'. 

Nakon financijske krize koja je teško pogodila Island, postoji zabrinutost i vezi sa sukobom interesa u islandskom javnom životu, tvrdi Komisija. 

'Postavljena su neka pitanja u vezi s mogućim sukobom interesa u islandskom javnom životu, poput tijesnih veza između političke klase i poslovne zajednice, posebice s obzirom na mali broj stanovnika i na izolirani položaj', kaže se u dokumentu Komisije. Islandske vlasti su imenovale posebno istražno povjerenstvo i posebnog tužitelja da istraže sumnjive slučajeve sukoba interesa.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Key findings of the Commission's Opinion on Iceland