naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Žbogar: rješenja na pristupnoj konferenciji o Hrvatskoj dobra za Sloveniju

Rješenja koja su u pregovorima postignuta prije otvaranja poglavlja o ribarstvu i okolišu na pristupnoj konferenciji Hrvatske i Europske unije prošlog tjedna dobra su za Sloveniju, izjavio je u srijedu 24. veljače slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.  

'Sada su u pregovaračkim stajalištima EU-a zapisane stvari koje su dobre za Sloveniju', rekao je Žbogar na sjednici parlamentarnog odbora za vanjske poslove. 

Što se tiče pitanja hrvatskih obveza glede otpada iz zajedničke nuklearke Krško, Žbogar je članovima odbora protumačio kako sada Hrvatska do zatvaranja pregovaračkog poglavlja o okolišu mora naći rješenje za to, odnosno mora do tada promijeniti zakon prema kojemu je uvoz nuklearnog otpada u Hrvatsku zabranjen. 

'To bi se moralo dogoditi u idućih nekoliko mjeseci, jer Hrvatska još ove godine namjerava zuključiti pregovore s EU-om', rekao je Žbogar. 

Žbogar je odbacio tvrdnje da Slovenija u pregovorima nije postigla ništa i da se predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u odnosima s Hrvatskom 'ponaša kao autokrat'. 

Predsjednik slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič ustvrdio je da Pahor popušta i da ne vodi računa o parlamentu, te da sve dogovara s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor. 

Slovenija je u Bruxellesu postigla to da je pregovaračko stajalište EU-a sada da Hrvatska ne smije primijeniti odredbe svog zakona o ekološko-ribolovnom pojasu u Jadranu (ZERP) prije nego što bude poznata granica na moru, odnosno prije nego što se primijeni odluka arbitraže o granici, objasnio je Žbogar. 

Isto tako, dodao je, Hrvatska neće moći zatvoriti poglavlje o ribarstvu ako se prije toga ne postigne dogovor o provođenju bilateralnog sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) u dijelu koji se odnosi na ribolovni pojas. 

Poznato je da je stajalište Slovenije kako Hrvatska nije dopuštala primjenu tog dijela sporazuma koji se odnosi na gospodarski ribolov i po kojemu bi slovenski ribari mogli loviti u hrvatskim vodama do visine Vrsara u Istri. S druge strane, Slovenija je ribarski dio SOPS-a jednostrano suspendirala ulaskom u EU 2004., s obrazloženjem da to više nije bilateralno pitanje nego pitanje zajedničke europske ribolovne politike. 

Šef slovenske diplomaciju Jelinčiču je također zajamčio kako pitanje obveza Ljubljanske banke prema hrvatskim štedišama neće biti predmet razgovora u okviru međudržavnog povjerenstva o čijem su se osnutku u Kranjskoj Gori nedavno dogovorili Pahor i Kosor. 

Na popisu pitanja kojima će se povjerenstvo baviti nema pitanja štediša Ljubljanske banke, to je pitanje koje spada u sukcesiju, ustvrdio je Žbogar. 

Hina